Till Startsidan

Längtans kraft

Vad längtar du efter? Om du svarar ”en kall CocaCola” eller en ”semestervecka i värmen”, så kanske du ska ställa dig frågan en gång till med tillägget ”egentligen”.

Längtan är en märklig och synnerligen stark kraft. Den kan vara känslomässigt smärtsam och kan göra rent fysiskt ont – exempelvis längtan efter kärlek från den du är olyckligt förälskad i. Ellerofrivilligt barnlösas längtan efter barn. Sådan längtan går inte att förtränga, utan genomsyrar vardagen och kan ta över hela livet. Längtan efter frihet i ett ockuperat land eller i ett äktenskapligt förtyck kan driva en människa till nästan vad som helst. Finns det något starkare än genuin längtan när det gäller att locka oss och driva oss till förändring? Magnituden i längtan kan nog bara jämföras med hur stark rädsla kan vara. Men rädsla tar oss sällan framåt utan hindrar hellre oss eller jagar oss bakåt (vilket i och för sig kan rädda oss ibland).

En kontrollfråga som kan vara bra att använda då vi upplever en stark längtan: Längtar jag till något nytt eller från något? Som en arbetssituation eller en relation.

Men ska vi verkligen våga locka fram längtan? Tänk om vi lyfter på längtans lock och då börjar längta förtvivlat efter saker som kanske känns orimliga att uppnå och att vi – eftersom det känns orimligt – inte förmår göra något för att närma oss det vi längtar efter. Då minskar väl vår upplevda livskvalitet genom att gapet mellan det vi längtar efter och hur vi faktiskt har det blir tydligare? Jo, så kan det säkert gå.

Men, vi behöver inte alltid vara så oroliga. En väckt längtan är inte nödvändigtvis en flammande eld som förbrukar allt syre för resten av vardagen. Den kan ibland istället lägga sig som en molande känsla inombords. Som en pyrande glöd eller en osynlig kompassnål som envist pekar åt ett och samma håll varje gång vi blir uppmärksammade på den. Och även om längtan ibland håller en så pass låg profil, kan den ändå påverka oss i alla de små till synes omedvetna beslut vi fattar – ochsom i förlängningen kan avgöra hur vårt liv blir.

Å andra sidan – om vi vågar locka fram längtan, lösgör vi kanske krafter som kan ge oss enorm energi till renovering – eller till och med revolutionering – av vardagen.
Längtan kräver alltså varsam hantering. Den kan skapa saknad men också ge oss kraft och mod att förverkliga verkligt viktiga saker – även om det innebär att vi måste våga vada mot strömmen i vardagsfloden och till om med trotsa tidsandan. Kanske jobbigt, men säkert värt besväret.

Från TidsverkstadsTankar nr 15 2006


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress