Till Startsidan

Ekonomisk frihet

Tänk hur det skulle kännas att vara ekonomiskt oberoende. Kanske är det bara i fantasin vi kan vara helt oberoende. Vi lever i en tid där ekonomi spelar en väsentlig roll. Men de flesta av oss kan säkert öka vår ekonomiska frihet.

Det finns två huvudsakliga vägar till ökad ekonomisk frihet. Den svåraste vägen för de flesta av oss vanliga människor, är sannolikt att försöka bli så förmögna att vi inte behöver tänka mer på pengar. Men här finns många hinder på vägen. Dels får vi antagligen lägga ner väldigt mycket tid i många år och antagligen ändå inte komma fram. Kanske får vi pressa oss hårt och ägna oss åt saker vi egentligen inte alls tycker om. Dessutom verkar det som att vi människor blir mer beroende av pengar ju mer vi samlar ihop. Vi vänjer oss fort vid varje ny nivå och skaffar kostnader som matchar inkomsterna och det är därför inte givet att mycket blir nog. Men det kan kanske gå. Att sätta allt hopp till den stora spelvinsten kan fungera för några få, men kan likaväl leda till andra former av beroende.

Kanske är den lättaste vägen till ökad ekonomisk frihet istället att
1) ha så låga fasta kostnader som möjligt
2) ha så få önskningar som kostar pengar som möjligt

Att inte behöva tjäna så mycket pengar gör oss friare ekonomiskt. Låga utgifter är också ett sätt att bli förmögen. Eller så kan vi byta pengar mot tid och försöka bli förmögna i tid. Genom att ifrågasätta våra vardagsutgifter, kan vi utforska möjligheterna till ökad ekonomiskt frihet. Boende och bilar brukar finnas med bland dem. Men det finns nog också många små bäckar som kan bidra till att bilda en ny strömfåra i vardagsfloden.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress