Till Startsidan

Roligt att komma fram

Vi bär alla på vår egen uppfattning om vad som är framgång. För en del av oss som ringer in och tävlar i frågesportprogram i TV- eller radio, är det viktigt att lyckas svara rätt och vinna priset. För andra är det en framgång i sig att komma igenom telefonslussen och få prata med programledaren.

Ordet framgång väcker frågor. Innebär framgång att gå mot något som är framåt, d v s i en riktning som känns rätt? Åt vilket håll är det? Måste vi nå ända fram? Hur långt är ända fram? Vad är tillräckligt? Är det ett framsteg om kannibaler börjar äta med kniv och gaffel? Är det ett tecken på framgång att det finns mer än 35 olika läkemedel mot högt blodtryck?

Ibland behöver vi stanna upp för att komma vidare. Ibland kanske till och med gå tillbaka för att kunna gå framåt. Innan jag börjar gå åt något håll överhuvudtaget, kan det vara bra att tänka efter vad som är framåt och vad som är bakåt för just mig.

En populär definition av framgång är "att på ålderns höst kunna se tillbaka på livet med ett leende, utan ånger vare sig för det man gjorde eller för det man inte gjorde". Men måste vi verkligen invänta vanliga tider för ifrågasättande (runt 30, 40 och 65)  för att reflektera över hur livet varit och vart vi nu vill att det ska ta vägen? Ifrågasättandet kan kanske göras till en god vardagsvana. För visst verkar det vettigt att ställa frågor medan det finns rejält med tid att göra något åt svaren? Att ifrågasätta vad framgång är för mig behöver inte betyda att jag måste förändra något. Kanske är jag nöjd med den riktning och vardag jag har. Om jag inte är det, kan jag välja att förändra eller förtränga. Eller fördröja genom att skjuta upp aktiva val till senare.

Miljoner människor upplever framgång då de har tillgång till 2 liter rent vatten per dag. I vår tid och i vårt land finns anledning att inte automatiskt haka på den bild av framgång som förmedlas av tidsandan. För att bli framgångsrik på riktigt, måste både visionen och vägen dit vara valda av oss själva.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress