Till Startsidan

… vi konsumerade lagom

“Situationen är onekligen intressant. En del konsumerar för mycket, andra konsumerar för lite. Det måste betyda att några konsumerar lagom. Vad vi måste göra är att hitta den nivån”.

Så sa Öystein Dahle, ordförande i World-watch Institute under ett seminarium om tillståndet i världen i Stockholm den 12 februari 2004.

Konsumtion utöver lagom-nivån bidrar inte till ökad livskvalitet. Tvärtom bidrar överkonsumtion till många och allvarliga individuella och internationella problem. Seminariet ställde bl.a. frågan: hur kan utvecklingen vändas? Två av svaren kan sammanfattas av Öysteins metaforer: "Om man vill att människor ska bygga båtar måste man skapa en längtan ut till öarna”.

Längtan efter livskvalitet finns redan. Undersökningar i väst är entydiga: vi längtar mest efter mer tid och mer gemenskap. Denna väg till förändring byggs underifrån, då många människor satsar mer på livskvalitet och mindre på pengar och prylar.

Den andra vägen handlar om ekonomiskpolitiska styrmedel:
“Vi behöver styrmedel som fungerar som en termostat. Hur varmt vill vi ha det i det här rummet? Alla tycker det är bra när temperaturen ökar från 0 till +10 grader. Från +10 till +20 är det också bra. Men vid +25, +30 eller +35 blir det inte bättre. Exakt samma modell måste tillämpas på konsumtionen. Men idag finns ingen sådan ekonomiskt termostat som slår av när vi nått optimum, när konsumtionsökningen inte längre gör saker bättre. Trots att vi alla vet mycket väl att det inte går att köpa välbefinnande för pengar, över en viss konsumtionsnivå. Det saknas tillräckligt sofistikerade, ekonomiska styrmedel för att ta till vara den insikten.”

Från TidsverkstadsTankar nr 10, 2004


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress