Till Startsidan

Tomhetens triumf?

12:e mars 2009 av Fredrik

Det är sannolikt inte lätt att vara ödmjuk i en tid som präglas av överord i syfte att framhålla egen grandiositet i konkurrens med andra. 

I ambitiöst putsade CV omnämns okvalificerade sommarjobb som ”flera år branschen”.  Alla är flexibla samarbetskonstnärer med glödande engagemang för just det som aktuell ansökan avser. Företag, kommuner och utbildningsinstanser basunerar ut budskap som ska få oss tro att just deras sockrade erbjudande befinner sig på en högre nivå än andras.

Men vad händer då någon i en folkmassa ställer sig på tå för att se (eller synas) bättre? Jo, andra som vill samma sak gör samma sak. Till slut står alla på tå. Är det utveckling med innehåll? Eller ett nollsummespel med kramp i vaderna som främsta konsekvens?

Låt oss hoppas att det finns det en framtid för ödmjukhet; för människor och organisationer som undviker inflationsdrivande ordflöden för att förhärliga sig själva. För sådant som vinner i längden för att det är gediget och verkligt. Då behöver vi nog hjälpas åt att skilja ödmjuk substans från innehållsbefriade illusionsnummer.

(text inspirerad av ett seminarium med Mats Alvesson och hans bok "Tomhetens Triumf")1 Kommentar till “Tomhetens triumf?”
  1. 1

    Göran Carlsson skriver:

    En viktig bok som tar upp ämnen som är väsentliga för samhällets utveckling. Även om den är lite omständig och upprepande så gillar jag budskapet. Intressant att ifrågasättandet kommer från en person som är rejält insyltad i systemet. Det är starkt. Frågan är hur vi skall få en förändring till stånd när hela etablissemanget och en stor del av oss ”vanliga” människor går på bluffen om t ex att allt går att lösa med utbildning och kompetensutveckling.
    Jag tänker på sagan om Kejsarens nya kläder. Vill vi och vågar vi se att han är naken?
    Göran Carlsson

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress