Till Startsidan

Tidsverkstad

Samtalsträffar för människor som tror på ett liv före döden
SVs Tidsverkstad är en serie samtalsträffar för människor som vill får utrymme att reflektera över sin vardagssituation med syftet att öka livskvaliteten och värdet av vardagen. SV står för Studieförbundet Vuxenskolan och det är Föreningen Tidsverkstaden och SV som tillsammans utvecklat denna verkstad.

Så fungerar en Tidsverkstad
6-10 människor får gott om tid att fundera, lyssna på andra och berätta hur de tänker om vardagen. Utan att bli ifrågasatt eller kommenterad. Frågor finns, men inga färdiga svar. En ledare håller i formen, som också innehåller brainstorming kring idéer till vad man kan göra för att komma vidare. Ni träffas regelbundet och det innebär att du får en grupp andra människor som bryr sig om hur det går med dina intentioner att förbättra din vardag.

En Tidsverkstad omfattar en serie träffar som var och en tar 2,5 timmar. För varje gång finns ett särskilt tema. Det vanligaste är att Tidsverkstaden innehåller tio träffar, men det finns också varianter med tre eller fem träffar och alternativ där flera träffar bakas ihop till en heldag.

Många grupper som väl börjat får svårt att sluta. Därför finns numera SVs Tidsverkstad 2 som innehåller ytterligare 15 teman + förslag till ett 30-tal gör-det-själv-teman.

De teman som ingår i SVs Tidsverkstad handlar om viktiga aspekter på vardagen, exempelvis: Tid, Gemenskap, Arbete, Relationer, Pengar & konsumtion, Närvaro, Tidsandan, Framtid, Krav & förväntningar, Vardagsmakt, Självkänsla, Trygghet & frihet, med mera.

Hur starta verkstad
SV anordnar Tidsverkstäder runt om i landet. På närmare 100 orter finns utbildade Tidsverkstadsledare.  Kontakta din lokala SV-avdelning och kolla om de arrangerar Tidsverkstäder.

Men om det inte finns någon ledare på din ort eller om tiderna för den Tidsverkstad som arrangeras av SV inte passar dig, kan du också starta en egen Tidsverkstad med vänner, grannar, bekanta, obekanta eller arbetskamrater.

Gör då så här.

Alternativ 1:
– ta reda på tillräckligt om SVs Tidsverkstad för att kunna intressera andra
– bjud in de du vill ha med så att det blir en grupp på 6-10 personer
– kontakta närmaste SV-avdelning (Studieförbundet Vuxenskolan på din hemort) och säg att du vill starta SVs Tidsverkstad med dina vänner och be att få materialet (deltagarmaterial och en metodhandledning som innehåller ”spelregler” och som gör att ni i princip kan leda Tidsverkstaden innantill)

Alternativ 2:
Om det av någon anledning inte fungerar så som det är tänkt i alternativ 1, kontakta oss så hjälper vi till så mycket vi kan.

Vad sägs om en Tidsverkstad?
I en vanlig verkstad skruvar och mekar man med något för att få det mer som man vill ha det. I en Tidsverkstad är det vår tidsanvändning vi mekar med. Du får tillfälle att reflektera över hur du har det och om det är något du vill förändra. Men du behöver inte vilja förändra någonting för att vara med i en Tidsverkstad. Många är med bara för att få tillfälle att stanna upp och skapa lite överblick över vardagen. Andra väljer att delta för de respektfulla samtalen, det avspända allvaret eller gemenskapen.

Här är några exempel på vad tidigare deltagare har sagt om SVs Tidsverkstad:
” … har givit mig styrka, stöd och hopp att jag kan förändra vardagen”.
” … härligt att få prata till punkt utan att någon annan tar över”.
” … mycket intressant att höra andra människors tankar”.
” … skönt att slippa färdiga paket med sanningar”.
” … ett efterlängtat sätt att umgås med kvalitet”.
” … ett konkret sätt att förändra vardagen”.
” … har verkligen lyst upp höstmörkret”.
”… det lät flummigt, men var toppen”.
” … har varit som en oas att landa i”.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress