Till Startsidan

BemötandeBanken

Råkar du ibland ut för påståenden som enligt din uppfattning är helt hårresande? Vi vet att det finns många människor med engagemang för en hållbar utveckling som regelbundet gör det. Hårresande påståenden är kanske i dessa dagar mest förekommande inom klimatområdet, men även i andra sammanhang.

Hur gör vi när vi blir utsatta för dem? Kan vi vi låta dem passera obemärkt? Bör vi göra det? Det går kanske inte att ge generella svar på¨dessa frågor. Valet är individuellt och situationsanpassat.

Här kommer vi att bygga upp exempel på hårresande påståenden och matcha dem med tips hur man kan bemöta dem med motfrågor och välgrundade icke-aggressiva argument. Vår intention är att gradvis bygga på innehållet och vi tar tacksamt emot tips på hårresande påståenden och bemötanden.

Som övning kan du tills vidare se hur du själv reagerar på den lobbyfilm FÖR koldioxid som finns i menyn till vänster.

När det gäller bemötande av hårresande påståenden tror vi mer på att använda motfrågor än argumentation. I argumentation hamnar vi ofta i att försöka övertyga varandra att tycka som vi och om att få den andra att se vårt perspektiv. Ibland har vi inga ädlare motiv än att vi vill vinna en debatt eftersom vi vet att vi har rätt.  Eller så tänker vi att vi vill sprida den kunskap vi själva har till de andra som inte har den. Det är lätt att hamna i någon slags ping-pong med "fakta" vi läst om i tidningen (eller sett i lobbyfilmer …).


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress