Till Startsidan

Bubbel i ärtsoppan

En vanlig man beskrev en gång sin upplevelse av vardagen så här: ”Det känns som att vada omkring i kall ärtsoppa”. Det var inget vidare – trist och glädjelöst. På frågan om det verkligen inte fanns något som fick det att bubbla till i ärtsoppan, blev han först tyst en lång stund. Sedan kom det. Det enda bubblet bestod i att gå på hemmamatcherna för favoriterna i fotbollsallsvenskan och i ishockeyns Elitserie. Oftast alltså max ett par timmars bubbel per vecka. Det trista med detta slags bubbel, är att det ofta avtar med dåligt spel och uteblivna framgångar. De vanligtvis goda stunderna av segerviss förväntan inför en match kan omvandlas till frustrerande föraning om en kommande förlust. Slutsatsen måste bli: idrott som enda bubbelbad i vardagens ärtsoppa är en osäker väg att vandra.

Så när bubblar det i dig? I vilka situationer får du den där känslan av att blodet i kärlen sjuder, lyckan rusar runt i kroppen, glädjen porlar och medvetandet känns mousserande? En riktigt rolig historia som får magen att krampa? Ett barns gurglande leende? Ett korsord som går ihop? En berg-och-dalbana? Sex med den du älskar? En läcker passning? En efterlängtad lösning på ett gammalt prob lem? Att se barn som njuter av lek nere på gården? En bok eller film som berör? En apelsinpaus på en promenad? En bandymatch i strålande sol och 2 minusgrader? En spontan ordväxling med en glad busschaufför? En låt som ger pirr i knävecken? En stunds lugnt filosoferande? Ett gott snack med en vän? Passion riktad till en annan människa, en idé eller en uppgift? Ett sprudlande samtal där alla inblandade bidrar till kreativa spiraler? En smaskig kulturupplevelse som gör att både utövare och åhörare känner sig självlysande?Samtal som lyfter utsikten, ger överblick och ger nya insikter om sammanhang? Ett gott garv? Ett besvarat leende vid ett övergångsställe? Ett uppskattande ord från en kollega? En kram från någon nära? Något vanligt eller något ovanligt?

Arne Næss, norsk författare och filosof har uttryckt saken som följer:
”Glädjen och glöden är avgörande för det goda livet”

Konsten är att få in glädjen och glöden i den vanliga vardagen. Så att vi inte nödvändigtvis behöver fokusera på häftiga, extrema upplevelser som kräver extraordinära förutsättningar och kostar mycket pengar. Bubblet behöver inte heller koka – det kan sjuda lite eller krusa lite på ytan och ändå ge energi, livskraft och bidra bra till vardagens älskvärdhet. Glädjebubbel gör att vi lever upp – att vi upp-lever livet och ökar livskvaliteten.

Stiftelsen Håll Sverige Rent drev för många år sedan en kampanj om att vi skulle plocka upp ”Ett skräp om dagen”. Du kan när som helst sjösätta din egen kampanj som handlar om att du ska uppleva minst ”Ett bubbel om dagen”.
Lycka till.

Från TidsverkstadsTankar nr 9 , 2003


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress