Till Startsidan

Börja på ny mening

Vad är meningen med livet? Kanske är svaret så enkelt som att meningen med livet är att skapa mening med livet. Upplevelsen av mening är i alla fall en av de möjliga åtråvärda medaljerna som är belöningen för fungerande grenar i vardagens 5-kamp.

Vissa saker kan kännas meningsfulla i en livsfas eller -situation och meningslösa i en annan. Men, medaljen mening är en möjlig belöning i alla grenar i vardagens 5-kamp. Mihály Csíkszentmihályi – professorn med världens kanske mest svårstavade namn – har presenterat en modell för människors individuella utveckling av mening. Den har fyra nivåer, men de är (tack och lov) inga trappsteg som måste tas från 1-4.

På nivå 1 ger det meningskänsla att sträva efter bekvämlighet och nöjen (vilket inte är detsamma som njutning). Att öka inkomst och materiell standard känns meningsfullt. När mer bekvämlighet inte ger mer livskvalitet och jag börjar bli mätt på prylar och förströelse, kan det kännas meningslöst att sträva vidare. Dags att börja på ny mening?
Nivå 2 skänker mening via tillhörighet till andra människor som jag vill identifiera mig med. Jag anpassar mig till det som gäller för att smälta in och bli accepterad. Det kan handla om att bli en självklar del av ett grannskap, en arbetsgemenskap, samhällsklass eller rörelse. Då jag är trygg i tillhörigheten, kan jag börja ifrågasätta de normer och spelregler som gäller. Om jag tappar meningskänslan, kan det vara ett tecken på att det är dags att hitta en ny nivå.

Meningsivå 3 handlar om att utforska sig själv och satsa på ökad medvetenhet, vilket sannolikt gör livet mer levande (men ibland mindre enkelt). När jag har hyfsad koll på vem jag är, vad jag tror på och står för, vad jag kan och inte kan, så räcker det kanske inte längre, utan jag vill öka meningshalten ytterligare.

På nivå 4 får vi meningskänsla genom att bidra till saker som är större än oss själva, vår vardag och plånbok. Vi får meningskänsla av att ingå i större sammanhang där vi känner att vi har en funktion. Det fenomenala är att vår egen vardag blir mer värd då vi känner att vi bidrar till saker utanför oss själva. Det kan vara allt från engagemang i stora frågor till mindre saker som att fundera på effekterna av våra val av varor i butiken och tänka att vi faktiskt kan påverka både miljö och arbetsvillkor för andra människor.

Men vad händer om vi inte hittar ny mening och tomheten smyger sig på? Det är vanligt att försöka kompensera och öka intensiteten på den nivå som hittills funkat – häftigare resor, hårdare satsning på att få uppskattning eller ännu djupare kurs i personlig utveckling. Bara för att upptäcka att det inte ger ny mening, utan bara är mer av samma. Det är inte konstigt om vardagens kamp och strävan kan kännas meningslös då.
Meningsbrist är sannolikt en av de mest centrala orsakerna till vår tids ohälsa med lidande och hot mot samhällsekonomin som följd. Många människor i vårt land är materiellt mätta, men fortsätter att konsumera, arbeta och utveckla sig rakt in i meningslösheten.
En del betalar dyrt för det – i både pengar, tid och ohälsa. Andra utvecklar istället de 5 grenarna i vardagens 5-kamp och blir belönade med såväl mening som andra medaljer.

Från TidsverkstadsTankar nr 7, 2003


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress