Krav och förväntningar
Ibland kan de krav och förväntningar vi upplever att andra har på oss, kännas övermäktiga. Ibland kan det vara våra egna ambitioner som utvecklas till illusioner om att ständigt leva upp till allt. För det går ju inte att vara perfekt. Och vad vet vi egentligen om andras krav och förväntningar? Är de så tydliga att du vet vad som förväntas av dig i jobbet, i relationen eller i släkten? Ibland är det andra förväntar sig lite vagt och då kan vi själva tolka in krav som inte ens finns. Ofta tar vi ut en marginal så att andra inte ska behöva bli besvikna. Många gånger kräver vi också mer av oss själva än vad andra gör.
Ibland kan vi göra nästan vad som helst för att få en bekräftelse på att vi är duktiga, viktiga eller omtyckta. En klapp på axeln och ett berömmande ord kan kompensera en veckas övertid. Men att sträva efter kvitton på bekräftelse att vi är duktiga, viktiga och omtyckta kan utvecklas till ett beroende, som leder till besvikelse, eller i värsta fall utmattning.
Men det måste inte vara så. Det finns egentligen väldigt få måsten. Ändå kan vi ofta höra dessa ord: ”man måste”. Det kan vara en god idé att fråga oss själva (och andra) ”är detta verkligen ett måste?”. Måste man verkligen städa varje vecka vare sig det behövs eller inte? Måste man ha ett välavlönat arbete? Måste man sminka sig innan man går till affären? Måste man köpa ny bil bara för att den man har är några år gammal? Måste man komma före chefen och gå hem efter (och tänk om chefen tänker så också, fast tvärtom)?
Måste man träffa släkten på jul? Måste man äta ärtsoppan före pannkakorna? Var kommer dessa måsten ifrån? Och vem är egentligen ”man”?
Vi kan inte vara duktiga, viktiga och omtyckta i allas ögon jämt. Vi kan bara vara duktiga ibland, viktiga för vissa och omtyckta av en del. Lagom krav och förväntningar på oss själva och mindre måsten gör det lättare att bli nöjda med oss själva. Då kanske vi själva tycker att vi varit duktiga och viktiga. Och tycker om oss själva. Och då är det lättare att bli omtyckt av dem som är viktigast för oss och mest omtyckta av oss.