Gemenskapande
Gemenskap innebär att dela någonting med andra människor. Det kan vara historia, grannskap eller vardag. Eller längtan, visioner och värderingar. Eller intressen, uppgifter eller livssituation. Härliga eller hemska upplevelser.
Vad vi än delar så blir det ingen gemenskap om vi inte också delar tid. Mycket tid behöver däremot inte automatiskt betyda god gemenskap. Under rätt förutsättningar kan det ta två dagar att bygga en god och stark gemenskap mellan människor, medan det kan ta 30 år för en annan grupp att knappt lära känna varandra. Men vad är god och stark gemenskap? Var och en får finna sina egna svar.
Ibland hamnar vi i gemenskaper utan att behöva anstränga oss. Men det kan också krävas att vi är aktiva och söker upp människor som vi vill dela tid med.
Gemenskap är viktigt för oss människor. Högst på listan över mänskliga behov kommer mat, sömn och värme – sånt som kroppen behöver för att överleva. Sedan kommer våra behov av trygghet, tillhörighet och uppskattning – behov som vi kan få tillgodosedda via goda gemenskaper. Tillsammans med andra utmanas vi att växa, har möjlighet att stärka vår självkänsla samt vår förmåga att förstå våra egna och andras känslor och behov.
Gemenskapande kan dessutom spara resurser. Ett matlag med några grannar: du behöver bara laga mat två dagar i veckan, du spar tid och får sällskap på köpet. Dela trädgårdsredskap, hushållsmaskiner eller bil: bra för både granngemenskap, ekonomi och miljö. Andra vanliga vardagsföreteelser stjäl tid från möjligt gemenskapande – i Sverige ägnar vi oss åt TV i genomsnitt c:a 1 timma och 45 minuter per dag. Varför? Man kan undra var på skalan över mänskliga behov TV-tittande egentligen kommer…