Till Startsidan

Driva med vinden eller styra

Tänk dig livet som en seglats på havet. När vi seglar måste vi ta hänsyn till och respektera de krafter som omger oss. Vindens riktning och styrka påverkar vår färd. Strömmar kan få oss ur kurs och påverka vår fart. Rev och grund kan vara farliga. Vågorna höjd och kraft påverkar bekvämligheten. Ibland regnar det, ibland är det solsken.

Kan vi överhuvudtaget välja hur vi ska segla? Och väljer du i så fall det för stunden mest bekväma – att driva med vindens riktning för att hamna där du hamnar. Kanske kommer du rätt, kanske fastnar du i dy. Eller vill du navigera efter din egen kompass, hålla i rodret och försöka styra dit du vill, även om det innebär att stundtals kryssa mot vinden och trotsa vågorna?

Hur mycket väljer vi egentligen själva hur vi lever våra liv? Den tidsanda som omger oss sänder starka signaler och budskap som ibland kan störa våra egna uppfattningar. Styrkan i rådande normer kan göra det  tufft att avvika från dem. För att undvika att bli alltför styrd utifrån, kan det vara värdefullt att observera och ifrågasätta tidsandan. Är det som förmedlas rätt för mig? Om jag följer med tidsandans ström, var hamnar jag då? Vill jag dit? Är det bra för mig och mina nära?

När du ska segla på havet kan du förbereda dig på de krafter som väntar dig, men du kan inte påverka vädret utan måste anpassa dig. I verkliga livet behöver du inte det och du kan faktiskt också påverka tidsandan. Inte ensam, men många människor som gör val i samma riktning kan förändra den tid vi lever i.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress