Till Startsidan

Etik som vardagskompass

Vår etik är som en inbyggd kompass som vi bär med oss överallt. Då vi snabbt behöver navigera och kanske fatta ett beslut i en komplex situation tar vi fram kompassen och nålen pekar mot vår magnetiska nordpol.

Frågan är om etiken är reflekterad och därmed medveten eller oreflekterad och omedveten. Om den är medveten, vet vi vad som är ”rätt” för oss och vi vet också varför det är rätt, vilket gör oss tryggare i att vårt beslut verkligen är rätt för oss. Om etiken å andra sidan är oreflekterad och omedveten, baseras beslutet på omedvetna reaktioner som är mer beroende av dagsformen och baserade på vad som verkar vettigast just nu, men som kanske får tråkiga konsekvenser senare.

Med en medveten etik som kompass behöver vi sällan få dåligt samvete och ångra saker vi gör. Och om det verkligen är så som en del menar, att vi fattar runt 30.000 beslut per dag är det ju bra om de leder i riktning som är verkligen rätt för oss.

Etiken innehåller värden och värderingar. Vi tror att de värden vi människor behöver ha tillgång till i vår vardag är mening, kärlek, glädje, frid och vardagsmakt. Värden är mänskligt grundläggande och de har en fenomenal potential att bygga gemenskap på. Vi kan upptäcka att vi hyllar precis samma värden som de mest ”annorlunda” människor vi kan tänka oss. Om vi tog oss tid att diskutera värden skulle vi mycket väl kunna finna att vi hyllar samma värden som en brasiliansk affärsman, en fundamentalistisk muslim från Filipinerna, en holländsk nunna, en afrikansk bonde och USA:s president. Värden handlar ju om vad som är verkligt viktigt för oss i livet, vår grundläggande längtan som människor. I den mänskliga kärnan är det mesta lika. När vi pratar om värden, tvättar vi bort värderingar som påverkats av kulturell prägling.

Värderingar är något helt annat än värden, även om flera språk – som engelska, danska och norska – har samma ord för båda (hur klarar de sig?). Mina personliga värderingar är vad jag tycker och tror på – åsikter, uppfattningar, subjektiva ”sanningar” i meningen att det faktiskt är sant att jag tycker si eller så. Värderingar handlar mycket om vad som är rätt och fel utifrån min horisont, vad som enligt min uppfattning är bättre och sämre då jag jämför två saker. Självkänslan stärks av genomtänkta och känslomässigt prövade värderingar. Det gör att jag kan ta ställning till saker, välja till och välja bort. Det skapar ordning i mitt medvetande, vilket gör att jag känner mig tryggare i min identitet.

Politik och religion med underliggande människosyn handlar mycket om värderingar. Värderingar är verksamma verktyg i renoveringen av vardagen, men precis som andra verktyg (till exempel en skiftnyckel) kan de vara skadliga om de används för att slå i huvudet på andra människor. Att ha starka värderingar innebär ansvar på samma sätt som det medför ansvar för den som är fysiskt väldigt stark. Pippi (och senare också Bamse) säger att ”den som är mycket stark måste också vara mycket snäll”. Den som har starka värderingar bör se till att vara mycket tolerant för andras värderingar. Människor som inte är det brukar kallas för moralister. Om vi försöker trä våra egna värderingar över huvudet på andra människor blir det dessutom ofta problem. De flesta stora och små konflikter och krig på olika nivåer bottnar i att någon försöker tvinga på någon annan sina värderingar och tillhörande livsstil. Tänk om vi kunde koncentrera oss på att jämföra värden istället för värderingar. Varför kan vi inte vara starka i vårt tyckande och vår tro, men samtidigt låta andra tycka och tro vad de vill?

Men, det är först när vi är redo att ta ansvar för konsekvenserna av det vi står för som det faktiskt händer något. Etiken är bara vår egen teori. Sedan behöver vi utveckla praktiska förhållningssätt för att bygga en brygga från den teoretiska etiken till moralen i praktiken. Om jag inte lyckas leva upp till min etik känner jag mig omoralisk.

Att utveckla den egna etiken handlar inte om att nå något mål, det handlar om att utveckla känslan att vandra på den väg som känns rätt. En bonus med att ha en medveten etik och att handla moraliskt, det vill säga enligt den egna etiken, är att det får oss att må bra med oss själva. Och det stärker vår självkänsla. 


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2023 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress