Till Startsidan

Visionsverkstad

En VisionsVerkstad är en metod för utarbetande av en gemensam vision där alla medarbetare och chefer är involverade i hela arbetet – från att samla ingredienser till att putsa på slutliga formuleringar. En vision som enbart snickrats ihop av ledningsgruppen blir i oftast en vision för just ledningsgruppen.

En gemensam vision kan fungera som navigationsinstrument som kopplar alla medarbetares vardagliga insatser till verksamhetens övergripande riktning, syfte och mening. En gemensam vision tjänar som prioriteringsverktyg i allehanda beslutsituationer genom att ge medarbetare och chefer möjlighet att ställa frågan ”vilket av aktuella alternativ bidrar mest till vår vision?”

Vitsen med att utveckla en gemensam vision beskrivs väl av den gamla och ofta använda historien om mannen som kom på besök till ett stenbrott. I stenbrottet såg besökaren först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade mannen vad han gör.
– Ser du inte att jag håller på och hacka i det här förbaskade berget och stenarna.
Besökaren gick då fram till en annan man som hackade minst lika frenetiskt, men gjorde det visslande och med ett leende på läpparna.
Besökaren frågade:
– Vad gör ni min gode man?
Den visslande mannen svarade:
– Jag bygger en katedral.

Det är det en vision gör – ger en bild av det framtida gemensamt önskade tillstånd eller resultat som alla enskilda gemensamma strävanden till sist ska leda till. Det hela organisationen på lång sikt ska åstadkomma tillsammans. Man skulle också kunna kalla en vision för en gemensam längtan. Eller för summan av alla de mål som ska uppnås under de närmaste tre eller tio åren.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2024 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress