Till Startsidan

Skrämmande klargörande citat

4:e juni 2013 av Fredrik

I det utmärkta magasinet Camino läste jag en artikel om Gunhild Stordalen – läkare som är gift med hotellmagnaten Petter Stordalen. Gunhild är uppenbart engagerad i hållbarhetsfrågor och påverkar förhoppningsvis också Petter att agera i den riktningen.

Hur kommer Kofi Annan in i det här, då? Jo, i artikeln berättade Gunhild att Kofi, på en konferens, citerat en Luxemburgs statssekreterare som på ett väldigt öppet och förklarade sätt talat om varför statsledare inte gör mer för att nå en hållbar utveckling. Han hade sagt så här:

”Vi vet alla vad vi ska göra, vi vet bara inte hur vi ska lyckas bli omvalda när vi väl gjort det”

OK. Sug på den. Inte för att uttalandet överraskar, men det blir så brutalt att höra det så där rätt ut från hästens mun.

Å andra sidan väcks lusten att göra mer för att påverka människor att rösta långsiktigt – bortom den egna microvärlden och plånboken.  Men hur? Och vad?

Vissa nordamerikanska indianstammar använde en intressant kontrollfråga i alla sina beslutsprocesser: de ställde sig frågan ”hur påverkar detta den 7:e generationen?”. Snacka om att komma bortom mandatperioder, års- och kvartalsbokslut. Tänk om vi på någon vänster kunde bygga in ett 15 eller 20-årsperspektiv i alla våra politiska och privata beslut. Vad skulle kunna hända? Förutom att vi sannolikt skulle skaffa strumpor som håller bättre och sånt….
Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress