Till Startsidan

Utmana dig själv 2013

11:e december 2012 av Fredrik

Om du tillhör de som gillar utmaningar – här kommer några förslag att prova under 2013.

Reflektera regelbundet. Om du har svårt att veta var du ska börja – ladda hem en LivskvalitetsProfil från den här sidan och använd den. Gör det typ varannan månad under året. Gärna tillsammans med eventuell partner eller vän. Eller starta en verkstad för reflektion, samtal och förbättring tillsammans med några andra. Material hittar du via denna sida.

Konsumtions-ramadan. Välj en månad då du inte får använda pengar, betalkort eller annat betalningsmedel under dygnets ljusa timmar. Det ska väl inte vara så svårt. Tänk på alla miljoner människor som under fastemånaden varken får äta eller dricka mellan soluppgång och solnedgång. Fira månadens slut med en tur till närmaste second-hand-affär, en kväll på stan med bio och middag eller svulstig pic-nic i parken. Den som vill ha en rejäl utmaning väljer en månad på sommarhalvåret. Enklast kanske är att haka på den riktiga ramadan då den inträffar (besked om detta kommer i god tid).

Relationsrenovering. En verkligt givande sysselsättning. Tänk att bilar ska besiktigas varje år, medan relationer bara förväntas fungera. När startas Svensk RelationsProvning? Så att vi får en professionell översyn av relationen en gång per år för 350:-. Kanske går relationen igenom besiktningen. Eller så får vi någon 1:a och får besiktiga om. I väntan på detta kan den RelationsVerkstad som vi tagit fram användas. Finns att ladda hem från den här sidan. Vi rekommenderar att programmet följs till punkt och pricka.

Bekräfta andra. Leta aktivt efter saker som andra gör som du tycker är bra eller egenskaper du uppskattar och tala om det för dem. Prova på jobbet. Och hemma. Vad är det värsta som kan hända om du provar detta? Någon blir generad? Eller chockad? Någon misstänker att du varit på någon slags käck positivitetskurs och tror att du bara övar på henne/honom och egentligen inte menar allvar? Någon får hybris? Och vad är det bästa som kan hända?

Rädda liv och miljö. Under första halvåret – köp inga bananer som inte är KRAV och FairTrade-märkta. Samma sak med kaffe och kakao. Undvik jätteräkor helt. Öka andelen vegetarisk mat. Ersätt ev. nötkött med vilt eller KRAV-kyckling. Köp bara second-hand-kläder (och om du absolut behöver något nytt – köp bara ekologiskt). Om du gör dessa saker bidrar du till att öka människors livslängd, förbättra deras arbetsförhållanden, till att minska spridning av giftiga kemikalier och reducera utsläpp av växthusgaser. När halvåret har gått – kör ett halvår till.

TV-fri vecka. Många som provar upptäcker hur mycket tid det egentligen finns. Som TV räknas också streaming eller play-tjänster, se program eller film på dator, läsplattor och i mobil. Den som tycker det är för lätt kan utöka till att under en vecka inte heller gå in på facebook och undvika att surfa.

Bilfri månad. För många är detta helt naturligt. Allt fler som bor i städer lever utan bil. Denna utmaning riktar sig dock till dig som normalt använder bil. Prova och se hur det är. Kolla in kollektivtrafiken. Använd cykel. Om du har långt att åka – testa en el-cykel.

Ekopilota. En del kommuner i Sverige har under de senaste åren genomfört projekt där ett antal kommuninvånare fått en utmaning eller ett uppdrag i månaden. Allt under mediabevakning och med stöd från en projektledning och inspirerande inspel från gästföreläsare. Bra grejer. Utmaningarna kan handla om olika saker som att minska sin energiförbrukning till att prova mer hållbara semestervanor. Men, man kan prova utmaningarna även utan att vara med i ett projekt.  Vi på Tidsverkstaden har på ett eller annat sätt medverkat i 7 olika projekt (se vilka här – scrolla ner lite). Om det ditt hushåll vill prova på några utmaningar inspirerade av andra, kan ni exempelvis kolla de uppdrag Klimatpiraterna i Falun-Borlänge tog på sig (uppdragen finns på högersidan på webbplatsen).

LYCKA TILL.

Hör gärna av dig om du antar någon av utmaningarna.0 Kommentarer till “Utmana dig själv 2013”
  1. Bli först att tycka till!
Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress