Till Startsidan

Månandens initiativ på jobbet

10:e september 2011 av Fredrik

Vill du testa saker som kan bidra till små förbättringar på jobbet? För dig själv och andra. Prova i så fall gärna att tillämpa någon av nedanstående ”initiativ” under den kommande månaden och se vad som händer. Om allt detta redan är en naturlig del av din arbetsvardag så får du väl hitta på något annat….

1. Jag ska aktivt leta efter saker som andra gör som jag tycker är bra och tala om det för dem.
Vad är det värsta som kan hända om du provar detta? Någon blir generad. Eller chockad. Någon misstänker att du varit på någon slags käck positivitetskurs och tror att du bara övar på henne/honom och egentligen inte menar allvar. Någon får hybris. Vad är det bästa som kan hända?

2. Jag ska säga som det är om något är otydligt eller oklart för mig.
Vad är det värsta som kan hända om du provar detta? Andra kan tro att du har svårt att förstå. Eller så är de tacksamma för att du hjälper till att klargöra luddiga besked eller beslut. Och att du är modig som vågar fråga.

3. Jag ska begära betänketid innan jag svarar ja eller nej när någon frågar om jag kan vara med på det ena eller det andra. Prova exempelvis att säga ”kul att du frågar – kan jag komma tillbaka till dig imorgon (eller om en timma) så ska jag bara kolla om det fungerar för mig” – eller något liknande.
Vad är det värsta som kan hända om du provar detta? Andra kan tro att du är ointresserad. Eller bara ska verka märkvärdig och upptagen. Det kan också hända att någon annan hinner svara ja så att du inte får vara med och du får göra något annat istället (vilket kan vara bra eller dåligt). Eller så är det enda som händer att du hinner reflektera över konsekvenserna av att tacka ja eller nej och kan fatta ett medvetet beslut då du fått tid att tänka efter. Visst händer det att vi ibland måste fatta beslut på stående fot, men hur ofta är det egentligen så att vi inte ens kan få en liten stund att tänka efter?

Lycka till. Rapportera gärna eventuella resultat till oss.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress