Till Startsidan

Vad driver en Hälsofabrik?

4:e mars 2011 av Fredrik

Den norske filmaren Håvard Bustnes visade sin senaste film ”Health Factory” (Helsefabrikken) på filmfestivalen i Göteborg i januari 2011. Sällan har debattens vågor gått så höga efter en filmvisning. Festivalens personal fick fösa ut den engagerade publiken, som inte helt överraskande bestod av en stor del anställda i sjukvården. Vad väckte sådana känslor? Kanske var det filmens budskap om bakgrunden till och konsekvenserna av ”marknadsanpassningen” av hälso- och sjukvården.

Vi köpte ett exemplar av filmen av regissören på filmfestivalen i Göteborg har och fått tillåtelse att visa den för anställda och politiker inom hälso- och sjukvården. Vilket vi också gjorde vid två tillfällen under våren 2011. Båda med efterföljande samtal.

Vill du själv köpa filmen så kan du göra det via Faction Films hemsida.

Vi hoppas att SVT köper in filmen så att många fler får tillfälle att ta ställning till det kanske inte så hemskt kontroversiella,  men uppenbarligen ändå för vissa provocerande innehållet.

Så här presenterades filmen i programmet till årets upplaga av Göteborg International Film Festival:
”Sjukvården ska effektiviseras”, säger politikerna och ropar på marknadsanpassning. Frågan är bara hur man sätter ett pris på hälsa och vad händer när en förlossning med komplikationer ger mer pengar till sjukhuset än en utan. The Health Factory visar konsekvenserna med norska sjukvården som exempel. Vi får se landets förra hälsominister storögt imponeras av Toyotas bilfabriker och deras mekaniska logistik för att sedan införa och kräva tillämpning av samma principer inom sjukvården. Det blir smått Kafka-artat när en tidsstudieman från Ernst & Young mäter hur länge en sjuksköterska tröstar en rädd, äldre patient. Världens främsta experter på vårdfrågor säger sitt och det är en avhumaniserad bild av framtiden de målar upp i denna en av festivalens mest angelägna filmer.”


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress