Till Startsidan

April månads kulturtips

1:e mars 2011 av Fredrik

Månadens lästips
Hur viktigt är det att vara lycklig? av Bengt Brülde. Filosofen som betraktas som Sveriges främste lyckoforskare ifrågasätter vikten av sitt forskningsfält redan i titeln på sin senaste bok. Den handlar de möjligheter till välbefinnande som finns i att söka höja meningshalten och leva ett moraliskt liv genom att göra bra saker för andra människor, snarare än att sträva efter ökning av den egna lyckan på andra vägar.

Månadens filmtips
Filmer som går på bio 1 april som vi – av olika orsaker – gillar:
Blue Valentine – vardagsrelationsdrama med grymt skådespeleri från Gosling och Williams.
Igelkotten – lågmäld, varm och mysig fransk film.
Sarahs Nyckel – berörande om kvinnas utforskning av historien. Kristin Scott Thomas totalbra som vanligt.
Svinalängorna – starkt om att växa upp med alkoholism i familjen
The King´s Speech – klart att Colin Firth fick Oscar, men Goeffey Rush´s karaktär logopeden äger ändå filmen
127 timmar – förvånansvärt att det går att göra såpass bra film då huvudpersonen fastnar efter 20 min
Möte i Toscana – Juliette Binoche briljerar i pratigt drama med vändningar

Hyfsat aktuell favoritfilm: The Good Heart av Dagur Kári. En bitterljuv film om Jacques, en gränslöst cynisk barägare som utser Lucas, en hemlös ung man till att ta över den sjaskiga baren. Jacques provoceras av att Lucas möter gästerna med oförblommerad godhet. Finns att hyra och är nyligen utkommen på DVD.

Äldre favoritfilm: Innan regnet faller av Milcho Manchevski. Tre snyggt sammanfogade episoder i en vacker, gripande och otäck berättelse från Balkan. Fantastisk musik och banbrytande hantering av olika tidsplan. Kom 2007. Om din videobutik har den är det ett kvalitetstecken.

Månadens TV-tips
Missa inte Världens händelser på SVT. Fördjupningar om viktiga händelser i nutidshistorien. Ett exempel var avsnittet om ANC och Nelson Mandela.

Nu när Borgen, den danska dramaserien på SVT slutat finner vi inga serier att tipsa om. Det var den bästa serien vi sett på år och dagar och det mest hoppfulla om politikens insida. Fram till sista avsnittet visade Birgitte Nyborg att man inte måste välja mellan pragmatism eller rättrådighet (även om detta dessvärre nyanserades en aning i sista delen). Borgen var ju dessvärre inte en dokumentär, men kan förhoppningsvis inspirera politiken. Sista avsnittet sändes den 6 april, men det sägs att det kommer en fortsättning.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress