Till Startsidan

Mars månads kulturtips

27:e februari 2011 av Fredrik

Månadens lästips
”Hetta” av Ian McEwan. Roman om cynisk och allmänt otrevlig vetenskapsman som snubblar över upptäckt som kan lösa bekymren med klimatomställningen. Upprörande, rolig och skriven med sedvanligt briljant McEwanskt språk.

”Välfärd utan tillväxt” av Tim Jackson. En av nutidens vassaste och mest kunniga kritiker av vår besatthet av tillväxt ger en trovärdig vision av hur vi kan utveckla vårt mänskliga samhälle utan att överskrida planetens ekologiska gränser.

Månadens filmtips
Aktuell: ”Hämnden” av Susanne Bier. En film som griper över många frågor. Allt från etiska dilemman i läkarrollen och biståndsproblematik, till konsekvenser av grupptryck och vårt behov av att bli sedda. Fick också en Oscar för bästa utländska film från 2010. Går på biograferna och komer säkert att göra det ett tag till.

Äldre: ”Första dagen på resten av ditt liv” av Rémi Bezançon. Titeln låter som en riktig klyscha, men detta feelgooddrama undviker alla sådana fällor. Handlar om fem dagar i en familjs liv som markerar en avgörande brytpunkt i deras liv då allt förändras. Är från 2008, men finns att hyra eller köpa hor välsorterade butiker.

Månadens TV-tips
”Armadillo” – dansk dokumentär som följer en grupp danska soldater i Afghanistan. Skildrar med brutal tydlighet vad krig kan göra med till synes någorlunda normala unga män. Finns på svt.play fram till 30 mars 2011.

”Jakten på lyckan” – TV-serie med väldigt speciell programledare som provar olika mer eller mindre populära ”metoder” för att bli lycklig. Förutom spänningen i att följa programledare Hannas balansakt mellan att vara friskt avspänd och ytligt platt är den stora behållningen filosofen Bengt Brüldes inspel om lyckoforskning. Finns på svt.play till 7 april.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress