Till Startsidan

Bankbytardags?

15:e april 2009 av Fredrik

I mars 2009 kunde vi som microkund i en storbank lite stolt läsa om högsta verkställande ledningen som avstod bonus för hela 2008. Kändes lite gott att detta skikt i organisationen besinnar sin intjäning. Veckan efteråt hamnade morgonkaffet i knät då det stod klart att bankledningen istället ”justerade” sin fasta lön uppåt. Högsta chefen med 28%.

Detta i kombination med det faktum att nästan alla storbanker i sin iver att plussa på miljardvinsterna ägnat sig åt vanskliga äventyrligheter som inte på något sätt handlar om att stödja små eller stora företag som producerar väsentliga varor eller tjänster utan om att tjäna pengar på finansiella transaktioner – det vill säga flyttande av pengar från a till ö (ibland till en ö som heter Cayman eller någon ö bland Channel Islands) med hjälp av olika instrument.

Undras: hur bidrar sådan flytt av finanser till någon form av konstruktiv, hållbar och rättvis utveckling i vår värld? Gynnar detta spel med pengar någon annan än de som håller på med det? Gynnas företag som producerar viktiga varor eller tjänster? Gynnas den offentliga sektorn eller ideella organisationer? Gynnas vanliga löntagare? Bidrar detta till minskning av miljöproblemen? Eller till ökad rättvisa mellan i- och u-länder? Till fred och demokrati? Eller bättre TV-program? Eller vad? Bidrar det till något annat än utveckling av den ekonomiska situationen hos de företag och personer som är involverade i spelet?

Som följd av allt det här har vi i alla fall använt fötterna och bytt bank (hur mycket det nu sörjs av vår tidigare bank). Vi bytte till en som inte sysslar med finansiella instrument utan utlåning till hållbara verksamheter. Vi rekommenderar alla andra som också börjat utveckla allergiska reaktioner vad avser den traditionella finansiella sektorn att åtminstone undersöka alternativen.
 


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress