Till Startsidan

Total TV-time-out i 168 timmar?

12:e mars 2009 av Fredrik

Vi utmanar alla att prova en vecka med radikalt minskad skärmtid. Utmaningen gäller från och med 21 april till och med den 27 april. Välj din egen nivå:
1. Inget TV-tittande under perioden.
2. Inget TV-tittande och inget tittande på TV-program eller filmer på DVD, dator eller andra tekniska prylar
3. Total urkoppling: helt skärmfri vecka, ingen användning av dator,  mobil eller andra apparater med skärm

Du som antar utmaningen, klarar av den och dessutom överlever, får gärna meddela oss hur det har fungerat och vilka funderingar som uppstått. Du kan kommentera  här nedan eller via mail.

Undertecknad ska prova på nivå 2 under perioden. Det kan kanske fungera eftersom ishockeyslutspelet är slut och de flesta andra vintersporter också har tagit semester.

Lite bakgrund:
Den kanadensiska organisationen Adbusters arrangerar sedan många år en kampanj mellan den 21 och 27 april. Tidigare hette den ”Turn Off TV Week”, men numera finns ju så mycket skärmar att titta på en himla många program på så de har växlat upp ambitionerna till att omfatta alla möjliga tekniska prylar. De kallar det numer för ”Mental Detox Week” vilket kanske kan översättas med Mental Avgiftningsvecka. Se mer på Adbusters hemsida.

Fredrik W

Teckning är ritad av Sture Hegerfors och kommer från P.S – sista sidan i G-P.7 Kommentarer till “Total TV-time-out i 168 timmar?”
 1. 1

  TB skriver:

  Nej vad spännande. Själva TV-tiden á la nivå 1 vore faktiskt inga problem då jag redan nu knappt tittar på TV mer än nån timme på helgen. Nivå 2 vore nog heller inga problem men nivå 3 skulle nog vara en rejäl utmaning för vid datorn och min mobil häckar jag istället för vid teven. Jag tror faktiskt att jag ska ge mig på den utmaningen. Frågan är om jag ska börja nu eller efter säsongstarten av Lost. *s*

 2. 2

  TB skriver:

  Jag såg nu att det gällde mellan den 21-27 april. Då är jag helt klart på! (När ska man lära sig att läsa ordentligt?)

 3. 3

  Perskull skriver:

  Hade en vecka typ 3 nyligen, bortsett från att jag måste använda datorn på jobbet. Tror det är lite bra då och då. Ger perspektiv på vad man kan göra med sin tid i övrigt.

 4. 4

  kristina palm skriver:

  Antar def utmaningen på nivå 2.Hängde just ett vackert tygstycke över min TV….lättare avstå när jag inte ser den.Skönt och bra att veta att vi är fler / många som tänker i dessa banor och vi är INTE teknikfientliga-det handlar om att sätta rimliga gränser.Nu vill jag pröva den här gränsen!

 5. 5

  makena skriver:

  Blir sugen på att hänga på! Kör nog en nivå 3 light i såfall eftersom jag gärna avstår från datorn, men mobilen blir väldigt svårt.

 1. 1

  Mental detox week « SMÅSTORA SAKER

  […] TV-Turn-Off Week som det först hette när initiativet kom från härliga Adbusters gänget, har växt och kallas somsagt numera för Mental Detox Week. Läs mer om det hjärnbefriande initiativet här. […]

 2. 2

  Yazdanfar · Mental Detow week

  […] Jörgen Larsson har Tidsverkstaden som utmanar oss på skärm-time-out i en vecka. Vad säger ni? Klarar vi det? Jag har svårt att tro att jag skulle kunna sköta […]

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress