Till Startsidan

Livspusslet – en lurig liknelse?

12:e mars 2009 av Fredrik

Begreppet livspusslet har framgångsrikt myntats och marknadsförts av TCO – en av många lyckade lanseringar som denna organisation åstadkommit. Det finns ingen som helst anledning att kritisera TCO för detta. Tvärtom så är det beundransvärt att man tagit sig an en fråga som är central för såväl medlemmar i organisationen som alla andra moderna människor med en vardag som tenderar att fyllas med mer eller mindre värdefullt innehåll.

Men, vad ger begreppet livspussel egentligen för signaler. Ja, det beror såklart på hur vi associerar och kanske är jag helt ensam om min fundering om begreppet livspussel som fungerande metafor för de kollisioner av ambitioner som våra vardagsliv utsätts för . Men, när jag tänker pussel så ser jag framför mig en kartong som innehåller 1.000-1.500 bitar som tillsammans – efter många timmars vändande och vridande – ska bygga upp den ofta vackra och lockande bild som paraderar på kartongens framsida.

När det gäller vanligt pusslande så känns det lite kul och utmanande att försöka foga ihop ett så ståtlig scenario som kartongen utlovar. Men, när det gäller vardagen börjar det redan här kännas lite jobbigt. Det här att jag ska pussla ihop min vardag efter någon slags idealbild av en vardag väcker genast mitt mer eller mindre mogna motstånd.

De här idealbilderna kan vara en icke oväsentlig del av problematiken med livspusslet. I ideal ingår ofta högt ställda ambitioner inom livets alla aspekter. Det är väl egentligen inte realistiskt att vi ska kunna fungera så felfritt i alla funktioner som tidsandan i det moderna samhället stundtals förespeglar oss. Arbetslivet och privatlivet inrymmer ibland orimliga ambitioner som reflekteras på och från oss själva och vår omgivning.

Kanske är det just den vackra bilden på omslaget som stör min förmåga att fullt ut omfamna begreppet ”livspussel”. Associationen kan bli att ”bara jag ger mig tid att vända på bitarna och tålmodigt försöka finna deras rätta plats i helheten, så kommer det att fungera bra”.

Men tänk om det istället är så att bilden är en illusion. Tänk om det är så att bilden inte nödvändigtvis rymmer en fungerande helhet. Kanske är det en helt annan bild som jag borde ha för ögonen då jag pusslar med min vardag – kanske mindre vacker, men mer realistisk. Kanske är det fel motiv för mig och kanske är bitarna alltför många. Kanske jag måste såga till och slipa på vissa för att de ska passa in.

Så, om jag för min egen del ska tänka i pussel-termer, så börjar jag med att skapa en för mina egna förutsättningar fungerande bild att sträva efter. En vardagsvision som bygger på de bitar som är mest väsentliga för mig och min omgivning – inte på ouppnåeliga bilder som satts samman av summan av ideal som råder i vår nuvarande tidsanda.

Till sist: hurra för TCO som gör något i frågan om välbefinnande i vardagen.



2 Kommentarer till “Livspusslet – en lurig liknelse?”
 1. 1

  Jörgen Larsson skriver:

  Bra tanke

  Det vore givande om livspussel-diskussionen i samhället började att handla om den vackra idealbilden på kartongens framsida.

  I forskningsvärlden så användes oftast begreppet work/family balance tidigare, idag används oftast det lite bredare work/life balance. Häromdagen läste jag om ett ännu tydligare begrepp: work/leisure/obligation balance.

  Men jag är egentligen också tveksam till att använda balans begreppet. Man kan ju ha en önskvärd fördelning i tid mellan olika sfärer i livet men ändå vara tidspressad och missnöjd.

  Är det någon som har ett förslag på bättre begrepp?

  Jörgen Larsson

 2. 2

  Tim Wright skriver:

  Time Debt Crisis.

  The above term is true to the extent that we accept the premise Time Is Money. Or to the extent to which we allow that concept to govern our life.

  But I can’t help relate almost everything right now to the unsustainable, immoral deficit of money which is created to keep individuals and states in debt to banks.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress