Till Startsidan

Istället för mesiga nyårslöften

9:e februari 2009 av Fredrik

En vis vän som i livsfas närmar sig de 70 har skrivit ned sina tankar och förhoppningar för 2009. Han är i mina ögon något av Skånes motsvarighet till Gandhi i sitt sätt att tänka. Det han skrivit är både till form och innehåll ett alternativ till hastigt påkomna nyårslöften som ofta handlar om saker vi ska börja med eller sluta med. Inget fel med det, men det här är verkligen en vision som heter duga och som vi har fått lov att publicera. /Fredrik

TANKAR OCH FÖRHOPPNINGAR FÖR 2009
………..
Jag vill leva verkligheten i mina drömmar och det fysiska livet. Odla och vårda mina nära, vänkontakter och växter. Lära och beröras av medmänniskor i nära-varande möten och genom böcker. Ta emot kärlek, de lyckliga stunder som är mig givna och efter förmåga – ge. Lyssna till trädens orgelmusik och njuta det stillsamma, saktmodiga livet – som berikar, förstorar och förlänger i både tid och rum. Jag ser horisonten och solnedgången. Jag ser och känner kretsloppets obevekliga förlopp.

Jag ser tillbaka och minns. Minns utan bitterhet och vemod. Försöker lära och förstå den väg som blev min. En del kunde blivit annorlunda. Jag kunde gjort andra val, men känner mig försonad och tacksam över min väg, min vandringsstav och det jag har fått att bära i min minnesbok.

Jag längtar våren med alla sina under. Allt sjudande liv i naturen; dofter, känslor, svällande  knoppar, sädesax, kottar och  förväntningar. Hyser ändlös förundran över Moder Jord som förbereder sig att ta hand om allt levande och bära det till mognad, skörd och återfödelse.

Jag vill odla mina drömmar och vara långfärdsresenär i det inre. Drömmar där allt är fullgott och resor där vägen är äventyret och målet givet! Jag vill möta var-dags-liv med bus, humor, skratt. Tacksamhet, njutning och nykter vakenhet.

Min längtan är inte yttre framgångar och berömmelse. Jag vill lämna triviala strider. Min strid är längtan, förståelse och  förändring på djupet. Jag vill lära tacksamhet. Jag vill lära mod. Tro på empatisk Kärlek. Tro på själens djupa outgrundliga källa. Jag vill lära mig acceptera det metafysiska jag inte kan förstå. Jag vill nyktert betrakta och  förstå det mänskligt begripliga, så väl som förundras över allt det för människan outgrundliga. Och av allt detta för kropp och själ ’tillaga en livets närande, välsmakande måltid’. Tro på den altruistiska läran som väg och mål.

Det låter ju fint, vackert och ädelt. Så vill jag. Så är min längtan. Så är det inte nu, inte ännu, blir aldrig helt – men det är mina vägmärken och kompass! Jag har en viktig resa framför mig, som kommer att bjuda på härdande strapatser, försakelser, besvikelser, sorger och förluster, men också på stora förunderliga upplevelser. Färden pågår. Lång eller kort, vet ingen. Målet, nu eller senare, vet alla!


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress