Till Startsidan

Vad innebär ”närvarande”?

14:e januari 2009 av Fredrik

Vad innebär egentligen "att vara närvarande"?
Jo, det talas mycket om vikten av att vara här och nu och mindful. Jag tror att närvarons funktion är att ladda våra mänskliga batterier med energi. Men jag blir faktsikt inte riktigt klok på när och hur vi egentligen räknas som varande närvarande.

Är jag närvarande när jag med hjälp av mina sinnen lyckas ta in sådant sker just här och nu –  lukt, ljud, smak, synintryck och hudens möte med omgivande textur och temperatur? Då jag blir känslomässigt berörd? När jag bara observerar tankar och känslor som far förbi? Då jag känner mig helt levande?
Allt detta är närvaro för mig. Dessutom kan jag ladda mina batterier då jag återvinner tidigare närvarostunder – vällagrade sinnesminnen från förr.

Men räknas jag verkligen som närvarande då jag repriserar tidigare upplevelser? Och hur närvarande eller hur frånvarande anses jag vara då jag absorberas av en bra bok, en engagerande film eller en stark idrottsupplevelse?
 
Oavsett vilket så ska jag försöka samla flera minnesvärda ”nun” under 2009. För nutida bruk och framtida återbruk.

Fredrik W1 Kommentar till “Vad innebär ”närvarande”?”
 1. 1

  Tim Wright skriver:

  I think it’s a clue when I’m letting myself down in some way — when there is a disconnect between what I consciously intend and what I unconsciously do. So for example, I intend to be kind and thoughtful and in the stress to get the bloody boat to the mainland, I have been know (!) to be rude, loud and thoughtless.
  That’s one thing I see.
  I think ’creating memories’ is another clue. Coming to your office creates a memory for people, since it’s not like 1000 other anonymous IKEA filled spaces. Saying hello or saying something outrageous and funny or generous in an ordinary situation.
  Fear is somehow a gatekeeper of consciousness for me, since I think I define the issue into a classic new, evolving, rising sun brain and a more savage, self-centered and fear orientated brain. And that those two brains are the home of the two states – present or conscious and unconscious or asleep.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress