Till Startsidan

Exempel efterlyses

9:e juni 2008 av Fredrik

Detta är en sorts annons. Vi vill ha kontakt människor som frivilligt valt att "växla ner" eller på andra sätt medvetet förändrat sitt vardagsliv i riktning mot en mer hållbar livskvalitet. Och som kan tänka sig att berätta om sina erfarenheter för att kunna inspirera andra.

Bakgrunden till vårt sökande är att vi får många frågor från journalister om vi kan tipsa om människor som medvetet förändrat sitt vardagsliv. Det är bra att det skrivs mycket om människor som i konkret handling visar att det finns goda möjligheter till en hållbar livskvalitet via medveten disponering av tid, ork och pengar. Vi tycker att det är viktigt att sprida sådana exempel för att väcka tankar hos andra.

Kan du tänka dig att någon gång, då du själv vill, bli intervjuad av en journalist i syfte att inspirera andra till konstruktiva förändringar som ger högre och hållbar livskvalitet? Maila i så fall till oss.

OBS! Om du skulle höra av dig till oss, kommer vi inte att ge ditt namn till någon, utan då förfrågningar kommer ber vi journalisten maila några rader om vad det är han/hon tänker spegla. Detta mail vidarebefordrar vi sedan till dig och så kan du ta kontakt med journalisten eller låta bli. Om sedan du väljer att medverka i exempelvis en tidningsintervju, ska du såklart be att få läsa igenom artikeln innan publicering för att kunna rätta till eventuella felaktigheter.

Vi tycker också att det är väsentligt att ”vanliga” människor syns i den ofta lyxbetonade inriktningen på exempel på "downshifting" och andra vardagsförändringar som förekommer i media. Men du behöver inte ha flyttat ut till landet för att leva på egenodlade grönsaker, du får gärna bo i stan och bo kvar där du bor. Du behöver inte heller vara lika konsumtionskonsekvent som Anki som köpstoppade sig själv hela 2007 (läs om hennes spännande projekt på http://notbuying.blogspot.com/ ). Du behöver bara ha gjort förändringar med syfte att leva mer hållbart för dig själv och din omgivning. Du måste inte heller ha älskat alla förändringar du gjort – ibland är det ju också riktigt jobbigt. Det är bra att bilden av hur det är att förändra vardagen blir så nyanserad som verkligheten är.

När det gäller nedväxling så kan det – som vi ser det – se olika ut:
– de som frivilligt valt att jobba mindre, tjäna mindre och konsumera mindre och mer medvetet
– de som frivilligt valt att konsumera mindre och annorlunda (mindre miljöbelastande, rättvist, växlat materiellt mot immateriellt
– de som valt att tidsväxla genom att medvetet minska meningslös tid för att få mer tid till sådant som ger verkligt värde i vardagslivet
– de som valt (och lyckats med) att växla ner krav, förväntningar och bekräftelsebehov från sig själv och omgivningen


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress