Till Startsidan

Utläggsrätter för semlor?

18:e mars 2008 av Fredrik

Fettisdagen är passerad, men vissa konsekvenser kan fortfarande finnas kvar. Under ett fettisdagsfrosseri infann sig tanken om det kanske är dags att införa utläggsrätter för semlor.  Utläggsrätter är en avgift vi betalar för att vi utnyttjar rätten att lägga ut midjemåttet genom att smaska semlor medan många människor svälter.

Inom EU finns sedan flera år handel med utsläppsrätter med syfte att de som släpper ut mer än sin beskärda del får kompensera genom att köpa utsläppsrätter från verksamheter som minskar sina utsläpp av växthusgaser mer än sin del.

Men tillbaks till semlorna. Tänk dig att du frivilligt betalar 5:50 extra per semla du köper. Du får då ett kvitto som garanterar att dessa pengar går till ett paket högenergikex för undernärda barn (kan köpas via UNICEF). Din semla kan på så sätt bidra till att minska svält samtidigt som du njuter av bulle, mandelmassa, grädde och florsocker.

Nu väntar vi bara på att konditoribranschen kastar sig över detta förslag och inleder samarbete med lämpliga internationella aktörer….

Kort om semlans historia
Semlan åts från början enbart på fettisdagen. Fettisdagen är i kristendomen den sista dagen i fastlagsveckan som är den period då man åt upp sig inför de kommande sju veckornas fasta fram till påsk. Senare, när svenskarna inte längre brydde sig om att fasta före påsk, blev det tradition att äta samlor varje tisdag under fastans sju veckor. Numera äts semlor att från starx efter jul och fram till påsk.


Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress