Till Startsidan

I-landsproblem och U-landsproblem

7:e januari 2008 av Fredrik

I vår del av världen finns många i-landsproblem. Ett av dessa är att hitta vettiga presenter till människor som redan har de mest överhängande materiella behoven tillgodosedda (och i många fall i vårt land är detta mycket milt uttryckt).

Inför julen 2007 tipsade vi på denna hemsida om att ge bort en get i julklapp med hjälp av Getbanken Pakkam i Indien (se mer om detta i ett tidigare inlägg). Nu meddelar Getbanken Pakkams representanter som vi haft kontakt med att de fått ihop tillräckligt med getter för att komma igång. Eller "to get going" som de säger. Ett stort tack till alla som gett getter.

Men de här bortskämda bekymren slutar ju inte med julen. Hela året håller vänner och bekanta på att fylla år och fira en massa andra bemärkelsedagar där presenter är ett mer eller mindre naturligt eller förväntat inslag. Det här att ge bort en present till människor som egentligen inte behöver presenter är kanske mest en markering. Varför inte då göra en riktigt meningsfull markering för att verkligen hylla den person som står som föremål för firandet – möjligheten till den goda känsla det inneär att bara genom att finnas till och fylla år, kunna medverka till att fylla fattiga människors allra mest grundläggande behov.

Så, varför inte ge bort saker i dina goda vänners namn till människor i Afrika. Med hjälp av Action Aid kan du ge bort en kakaoplanta för 100:- som bidrar till någons livsuppehälle istället för en chokladask till någon som bara blir för fet. Eller skolböcker för 150:- till barn som håller på att lära sig läsa istället för en kokbok på rea. Till någon som är särskilt barnkär kanske du hellre vill ge bort en by-barnmorska och din djurälskande vän kanske blir glad för en prisvärd afrikansk get som bidrar till en familjs överlevnad.  Klicka här för att se och läsa mer om presenter som gör skillnad.

Vi gillar detta och annat arbete som görs av Action Aid. De koncentrerar sig på stöd till kvinnor och flickor i fattigdomsdrabbade områden eftersom just kvinnor och flickor är särskilt viktiga i kampen mot fattigdom.1 Kommentar till “I-landsproblem och U-landsproblem”
  1. 1

    Mia skriver:

    Jag tycker gåvor till andra, för att någon jag känner fyller år, lämnar en fadd smak i mun. Ska jag ge, ska jag göra det av hjärtat till dem som behöver det, för deras egen skull. Jag skulle heller inte vilja få en sådan gåva som födelsedagsbarn=nån som köper sig ett gott samvete. Som fattig skulle jag kanske inte ha något val dock.

    Inkomster mättar magen, tillgångar förändrar hjärnan som Grameen bank säger.

    Till den som fyller år ger jag helst något jag gjort själv, eller nåt den verkligen behöver. Eller avstår. Det viktiga är väl att jag dyker upp på födelsedagskalaset? Närvaro i människors liv är viktigare än prylar eller samvetsgåvor.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress