Till Startsidan

Omvända-världen-visioner

18:e januari 2008 av Fredrik

Inspirerade av George Carlins tankar om en omvänd livscykel (som du kan läsa här) funderar vi vidare i liknande banor.

Hur skulle det se ut om vi vände på pensionssystemet? Tänk om det istället kunde kallas ”expansionssystem”. Tänk om vi fick möjlighet att gå i ”expansion” sammanlagt 5 år mellan 30 och döden – när vi själva vill. Med kvarvarande möjlighet att spara allt till 65. För de som arbetar skulle expansionsystemet innebära en lagstadgad rätt att ta 6 månaders time-out för expansion var 4:e år. Alla miljarder som idag används till A-kassa, försäkringskassa, arbetsmarknadsåtgärder, socialbidrag och studiebidrag läggs i samma kassa och införlivas i expansionssytemet och i fortsättningen heter det att ”jag är i expansion”, när vi behöver tillgång till systemet.

Vad ser vi mer i den omvända världens kristallkula? Skolverket inför livskunskap och hållbar utveckling som kärnämnen på alla nivåer. Socialstyrelsens nya direktiv är att underlätta för människor att utveckla sina sociala gemenskaper. Riksförsäkringsverket blir Friskförsäkringsverket med uppdrag att uppmuntra oss att ta en årlig time-out-vecka för reflektion över hur vi kan undvika de risker som en taskigt fungerande vardag kan föra med sig. Finansdepartementet kompletteras med Finnasdepartementet med uppgift att stimulera medborgarnas närvaro i nuet. Konsumentverkets roll blir att öka vår medvetenhet om följderna med överkonsumtion – för den egna vardagen, andras livsvillkor och för miljön. Folkhälsoinstitutet blir Livskvalitetsinstitutet.

I media möter vi nya hjältar – de som lyckas förena ett meningsfullt och engagerande arbete med tillräcklig tid till nära relationer, goda gemenskaper och laddning av sina egna batterier. Inom politiken kan vi märka nya mantran – nu är det växt och kvalitet som gäller istället för tillväxt och kvantitet.

Vaknade vi sen eller?

Texten är någorlunda återvunnen från TidsverkstadsTankar nr 4 från 20021 Kommentar till “Omvända-världen-visioner”
  1. 1

    Nyns-Monika skriver:

    Vilken insiktsfull text om hur allas våra liv skulle kunna se ut om samhällsplanering och beslutsfattande satte livskvaliteten i centrum. Med kortsiktigt nyttotänkande utbytt mot rikedom på riktigt skulle livet bli så mycket mer värdefullt och njutbart.

    Tanken att alla måste arbeta alltid är absurd. Varför måste de mest intelligenta varelserna på jorden lägga ner så mycket tid på att få ihop pengar till sin försörjning?

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress