Till Startsidan

Julen som du vill ha den nästa år?

7:e januari 2008 av Fredrik

Tänk så många människor som firar jul på annat sätt än de egentligen vill. Vi på Tidsverkstaden (och säkert du med) möter många människors reflektioner över denna så märkliga tid på året. Naturligtvis hör vi om (och ser på stadens gator) den hysteriska jakten efter julklappar. Vi hör också en del som verkligen älskar julen – människor som av olika skäl lyckats få som de vill ha den.

Men det finns så många andra som år efter år mal på i julens kvarnhjul. Familje- och släkttraditioner kring jul kan till exempel som inte mycket annat bidra tilla att mala ner normalt någorlunda fungerande relationer. Ärligt talat: om du nu tillhör de som firar jul genom att åka runt som ett skållat troll mellan föräldrar, svärföräldrar, f.d svärföräldrar, egna och eventuella tidigare partners släktingar och äta lite sylta här och lite där och dela ut julklappar som du krystat fram och stressat runt för handla och som mottagarna säkert skulle vara lika lyckliga utan och sedan komma hem och behöva vila fram till trettondagen (minst) för att sedan (i bästa fall, d v s du har varit ledig och du har ett jobb att gå till) klara av att gå till jobbet… om du nu tillhör denna inte alls obetydliga numerär julfirare….  vad tror du skulle hända om du skulle fråga runt bland de du firar jularna med om hur de alla egentligen, om de skulle få bestämma själva, skulle vilja att julen såg ut… hur många tror du egentligen skulle tycka att det : a)  är gott med kalvsylta (eller andra till julen hörande, men under resten av året ofta vilande rätter) och därför viktigt att ha sådant på julbordet, b) är viktigt att alla får julklappar av alla, c) att vi måste öppna alla tillsammans och verka glatt överraskade då vi vecklat upp ännu en i stort sett onödig gåva, d) att vi måste träffas just under julhelgen, e) att det är mysigt att sitta i bil, buss eller på tåg under stor del av den (i bästa fall) lediga julhelgen för att träffa människor som vi brukar träffa på jul men kanske inte egentligen vill träffa på just jul?

Tänk om det är så att de allra flesta egentligen är rätt less på sitt sätt att fira jul, men att ingen bara riktigt vågat väcka ett ifrågasättande. Tänk om ingen egentligen vill ha det som vi alltid haft det utan vi haft det som vi haft det bara för att vi haft det som vi haft det. Kanske har vi haft et som vi haft det för att våra föräldrar haft det som vi haft det.

Varför inte – nu när minnena av julen fortfarande är någorlunda levande – ta tid till en reflektion över hur du verkligen vill att julen ska se ut. Oavsett om du älskar det sätt du firar jul på eller inte så får du gärna använda följande frågor:

a) Hur ser nästa jul ut om jag väljer själv utifrån den situation jag befinner mig i?

b) Vad kan jag göra –  konkret och på egen hand – för att få nästa jul åtminstone lite mer så som jag vill ha den?

Ta gott om tid på dig att tänka efter och känna efter. Prata gärna med dina vänner om julfirandet. Skicka gärna också frågorna vidare till de i din omgivning som du firar jul med. Lyssna på vad de säger och berätta vad du tänker om nästa jul.

God Jul 2008.

 3 Kommentarer till “Julen som du vill ha den nästa år?”
 1. 1

  Tim Wright skriver:

  Hej… Jag skulle vilja kunna säga till kompisar att – i år firar vi xxx jul i stället. Och att någon som dig har tänkt och kommit på ett paket av sundare, kanske mer utvecklande, men också enklare sätt att fira jul. Jag tycker att det är oerhört viktig att träffa familjen… där speglas jag, de relationships styr mitt liv. Och för mig, varför inte ta från kristendom. Men det finns andra gåvor – ett tack, upskattning, en runda under en middag för att celebrate de vi är. Och självklart bygga i en anti-consumption och sustainability subversion of christmas.

 2. 2

  Lena Eriksson skriver:

  Hej!
  Med tiden har jag kommit att känna motstånd mot julfirandet så som jag upplevt det! Jag vill göra tydligt att jag har ingenting emot julen som religiös högtid, som ritual eller kulturell tradition – egentligen gillar jag väl själva tanken med julen riktigt mycket – och har varit en hängiven anhängare! Men jag har känt att något gått snett på vägen! De senaste åren har jag börjat protestera och bland mina närmaste försökt att dra ner på aktiviteterna, presenterna och maten. Men det är så himla svårt…allt ska vara som det alltid varit…även fast dom håller med mig. Iofs har jag kunnat eliminera rätt mycket under årens lopp till att jag i år – eller rättare sagt – förra året införde VÅGA VÄGRA JUL! Jag blev så oerhört provocerad av allting runt omkring mig att jag var tvungen att ta till militanta åtgärder :-)! Nä, men jag hör småbarnsföräldrar ta telefonlån för att kunna köpa julklappar till barnen, och morföräldrar klaga över att vad dom än köper så är barnen inte nöjda, och släktingar som gnäller över ”julklappshelvetet” som MÅSTE genomlidas……osv osv och jag blir så ledsen, för det är ju inte det som är meningen. Det handlar mycket om att man måste göra saker som man tror MÅSTE vara och ingen blir glad i alla fall!?!? Så….jag gjorde så att jag plockade inte fram några julprydnader alls, jag sa nej till allt vad julklappar innebar åt alla håll, deltog inte i nån som helst köphysteri, men valde att ändå att vara delaktig i julen – inte ställa mig utanför – och tänkte få se vad som händer och det blev en riktigt fin julafton! Jag VALDE att hälsa på gammelmormor på åldersdomshemmet en stund, att hälsa på brorsan med familj en stund, köpa massor med godis och lite tidningar hem till oss och sedan umgicks vi och tittade på TV. Meningen var att vi skulle äta den mat vi tycker mest om oavsett vad det var t ex tacos men det enda problemet som uppstod – för det ÄR svårt att komma undan – var att trots att jag TRODDE att kommunikationen gått fram så hade mamma gjort en del julmat i alla fall!?!?!? Så det blev en liten julmiddag där i alla fall! Men nu vet jag det till nästa år att TROTS att man bestämmer saker måste man vara noga med att man bestämmer SAMMA sak! Jag tror att det gäller att göra det enkelt för sig – att okej då – det blev inte riktigt som jag tänkt mig – och ta lärdom av det till nästa år och göra ännu bättre då!//Lena

 3. 3

  Mia skriver:

  Hur vore det att fira jul för Kristi födelses skull? Det är ju därför vi har ledigt/ger varandra gåvor/vill uppleva det magiska/är snälla mot varandra.

  En psykoterapeut har sagt att 14-22 den 24 december är magiska timmar som kan bli alldeles förgyllda. Som barn får vi (förhoppningsvis) uppleva det och som vuxna sliter vi håret för att kunna återskapa det.

  Intressant är att 22-14 den 24 dec år x till år x+1 är magisk tid också. Ju mer vi ägnar oss åt den, desto enklare kommer ”julen” att bli.

  Jag tror människan känner av när hon lever falskt. När hon gör det hon gör av dolda motiv men som inte är välgrundade i hennes själ. Ska vi ”lösa” julens dilemma behöver vi rannsaka oss och faktiskt våga avstå respektive bejaka. Några kommer att bli besvikna, några kommer att bli lyckliga – och det är ok.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress