Till Startsidan

Filmtipset januari 2008

20:e januari 2008 av Fredrik

Utöver verkligheten själv, är kanske film en av de mest reflektionsstimulerande företeelser som finns. Vi tipsar då och då om filmer vi tycker är bra både som film och som underlag för reflektion. Nu till exempel.

Månadens aktuella och inaktuella filmer januari 2008
Vid himlens utkant – Fatih Akin
Handlar om Nejats vardag och hans färd från Bremen till Istanbul och alla de öden som korsar hans liv. Låter kanske inte så intressant för alla, men bör hamna på favoritlistan för de som gillar exempelvis Shortcuts, Sliding doors och Innan regnet faller.

4 månader, 3 veckor och 2 dagar – Cristian Mungiu
Bukarest strax före kommunismens fall. Studentskan Otilia hjälper sin rumskamrat Gabita med en illegal abort. Ingen feelgood-film direkt, men sällan är en biosalong så laddad av anspänning med så små medel.

Gamla favoriter med aktuella teman
Kinasyndromet – James Bridges, 1978
Ett inslag i den fortfarande högst aktuella energidebatten. Spännande, skrämmande och välspelat. Genuin 70-talskänsla med unga Jack Lemon, Michael Douglas och Jane Fonda.

Gudarna måste vara tokiga 1 och 2 – Jamie Uys
Vad är civilisation egentligen? Och vems kultur kan kallas civiliserad? Frågor som behandlas med hysterisk humor och kraftig kritik mot västvärldens självgoda uppfattningar om saken.

Under Göteborgs Filmfestival (fredag 25 januari – måndag 4 februari) försvinner vi in i biomörkret, för att (men inte bara därför) kunna tipsa om fler aktuella filmer.

Vill du se hela listan över Tidsverkstadens filmtips klickar du här1 Kommentar till “Filmtipset januari 2008”
  1. 1

    Kristina Linder skriver:

    Vid himlens utkant är en märklig film som ger mig en känsla av att allt är möjligt för den vanliga människan. Att det finns hopp. Bara vi vågar. Att beskriva vad den handlar om är däremot inte möjligt.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress