Till Startsidan

Downshifting – att växla vardag

21:e januari 2008 av Fredrik

Downshifting är ett nytt svenskt ord som allt mer förekommer i media. Men vad är det då? Enligt den amerikanska forskaren Juliette Schor, som skrivit boken The Overspent American, innebär downshifting att man medvetet satsar mindre tid och ork på att tjäna pengar för att istället få mer tid och ork till andra saker som ökar välbefinnandet. I praktiken handlar det för många om att förkorta sin arbetstid, byta till ett mindre tids- och orkkrävande eller mer meningsfullt arbete – för att istället försöka förgylla vardagen med värdefulla saker som inte kräver lika mycket pengar.

Vi på Tidsverkstaden har på senare tid överskjöljts av förfrågningar om att medverka i artiklar, radioprogram och TV-soffor på temat downshifting. Men betyder medias intresse verkligen att downshifting är något som blir vanligare? Ligger det i luften? Journalisterna frågar oss om vi ser en trend. Vi vet inte och har ingen statistik att falla tillbaka på,så vi säger att vi hoppas att det ska bli en trend (eftersom det ökar förutsättningarna för hållbar livskvalitet), men att det hittills mer känns som en motström i en annars stark tidsanda i riktning mot motsatsen: jobba mer, tjäna mer och konsumera mer (det vill säga ekorrhjulets och konsumtionssamhällets drivande mekanismer).

Vad tror du? Vad tycker du? Vi vill gärna ha igång en diskussion om downshifting. Gå in på vårt diskussionsforum och delta med ditt tyck och tänk och dina erfarenheter.10 Kommentarer till “Downshifting – att växla vardag”
 1. 1

  Veronika skriver:

  Hej!
  Downshifting är positivt laddat för mig, samtidigt som jag inte vågar förverkliga det själv så pass mycket som jag skulle vilja. Jag vill byta jobb, till något som passar med detta tankesätt, men då måste jag ju också komma på vad det skulle vara för jobb!

 2. 2

  Mia skriver:

  Det gäller att frikoppla sysselsättning från det gamla vanliga pengar in/pengar ut. Vad är meningsfullt för mig? Vet jag inte det, bör jag kanske ta reda på det. Även om det tar många år.
  Jag ”hoppade av” ett på ytan framgångsrikt liv i Stockholm som rik singel inom IT-branschen i samband med att jag fyllde 30 år och valde att flytta tillbaka till min hembygd och göra, i princip, ingenting. Sedan dess har jag gjort många roliga gratis saker och till och med haft anställningar som varit meningsfulla. Varför inte massera på förmiddagen och sitta i telefonväxel på eftermiddagen? Eller vara med människor i ens närhet?
  Ju fler saker vi har, desto längre kommer vi från varann. För mig är det viktigare att få uppleva hur ett äpple luktar när det växer på ett träd, att få gå tillsammans hem med min man, att skratta hjärtligt och dela jobbglädje, än att få skriva titel och inkomst. Men det har tagit sju år att komma dit. Och innan jag vågar det fullt ut också. Att kunna försörja sig är ju en stor slags trygghet.

  Men försörja sig på vad? Vårt hem är rikt på kärlek och glädje. Även det lilla går att dela i rikt mått.

 3. 3

  Sune Jönsson skriver:

  När jag som hastigast tittar på ämnet ”att växla vardag” så slår det mig plötsligt. Vi har en mycket stor grupp i vårt samhälle som har erfarenhet av detta. Faktum är att de flesta av oss kommer att höra till den gruppen. Jag tänker på ”pensionärerna”.

  Jag envisas med att sätta citationstecken kring detta,som jag ser det, förhatliga klassifikationsbegrepp. Människan försvinner i töcknet av det försäkringstekniska begreppet.
  Men här är frågan mer spännande. Vad händer den i det ögonblicket vi skall växla vardag och börja leva på vår intjänade pension.

  Långt tidigare, ju förr desto bättre, bör vi sänka axlarna, lägga ner händerna i knäet och fundera på vad vi vill med våra liv. Men inte bara våra egna liv utan också med våra liv som en del i en mänskligheten.

  Just den här sistnämnda aspekten kan jag kanske sakna i dagens alla tyckanden.

 4. 4

  Dennis Persson skriver:

  Du tar upp något som jag också reflekterat över Sune! Frånvaron av diskussion om hur vi på olika fungerande sätt kanr förändra våra liv till att vara främjande inte bara för oss själva utan även för mänskligheten i ett större sammanhang! Jag tror vi resignerar inför storheten i detta och tror inte vi kan göra så mycket när det saknas politisk vilja!

  Men så kan vi inte tänka, det är ju ändå vi enskilda individer som bildar både de mindre och de större sammanhangen! Det är jättebra att det bildas forum som det här på nätet där vi enskilda små individer kan stötta varandra i att hitta de minsta gemensamma nämnare som det här handlar om! Jag är övertygad om att det som är bra i det lilla också är bra i det stora!

 5. 5

  Annica Pihl skriver:

  Att växla vardag, för mig handlar det om att välja de jag vill ta in. Vi matas så med nyheter, reklam, budskap från media om hur du ska lyckas i livet allt vi ”måste” göra för att bli lyckade som människor. Jag väljer bort tvn, tar in de nyheter jag är intresserade av att läsa.Tycker om tanken att bara kunna njuta av hur ett äpple doftar.. att vara i naturen och umgås med familjen, vänner ger mig mycket.Jag har förmånen att ha ett arbete under frihet och ansvar, där jag trivs och kan utvecklas.
  Tror det är viktigt att verkligen känna efter och fundera på vad man vill med sitt liv, för det går att förändra, gå vidare och skapa ett liv med mer tid till sig själv, familjen eller det som är viktigt.

 6. 6

  mamma m skriver:

  Att växla ned tempo är självklart när man får barn, för mig. Men som jag förstår inte för de flesta andra. Man sliter och släpar utan eftertanke. Alla andra gör ju så. Att växla ned och se de små liven få växa upp är som mamma perfekt sätt att skapa individer som är starka nog för ett samhälle som vårt.

 7. 7

  Caroline skriver:

  Hej!
  Känner ni till Simple living-experten och författaren Gitte Jörgensen? Just nu går en gratis webbtv programserie under våren med henne om simple living och downshifting på http://www.zentv.se. Gå in via ”Tv Room” och till månadens program. Gitte Jörgensen ger väldigt tänkvärda tips om hur man själv kan komma igång med simple living. Jag älskar som hon säger; downshifting is uplifting! Jag har själv downshiftat med familjen från Stockholms innerstad till Skånes kust, och kan varmt rekommendera det. Men det har planerats ett tag, inget i en handvändning med facit i hand.

 8. 8

  Hanna skriver:

  Jag läste att vi i praktiken har en 6-timmars arbetsdag i Sverige redan, genomsnittligt beräknat. Då kan man fråga sig vad det är som förhindrar en teknisk minskning av arbetsdagen? Som det är nu känns det kanske svårt för en del att leva upp till en heltid om 40 timmar i veckan. De dagar jag jobbar som mest jobbar jag lite mer än sex timmar och det känns tufft! Är hellre hemma med familjen och lever billigt!

 9. 9

  Vivi skriver:

  Hej, jag skriver just nu en C-uppsats om just Downshifting/Frivillig Enkelhet/Voluntary Simplicity.

  Jag undrar om det finns några här som har downshiftat eller någon som funderar på att göra det….jag skulle gärna intervjua några personer. Hör av er till mig på viviania_78@hotmail.com. Vore super!

  Vilken bra sida det här är förresten (=

  Tack på förhand,

  Vivi Halllström
  (studerar Sociologi vid Linköpings Universitet)

 10. 10

  Freya skriver:

  Det är så fantastiskt bra att det nu tillslut börjar gry en smula medvetenhet i vårt köphetsande samhälle, jag blir verkligen glad av att läsa er sida!

  Jag är en person som sånär som på alltid vart noga med ekologiskt tankesätt, när jag väl måste konsumera något iallafall försöka välja ekologiska & rättvisa varor. Jag har fått, ärvt eller köpt saker på 2hand & prioriterat att må bra, ha ett jobb som jag trivs med & som kan förändra världen till det bättre.
  Men jag har kännt mig ganska ensam i detta ”downshiftade” liv och endast funnit fåtalet andra som vågat.

  Många känner sig istället hotade av mitt val och argumenterar friskt för varför de ska få överkonsumera.
  På öppna förskolan i den medelstora staden där jag bor sitter mammor på rad och hävdar sin rätt att köpa nya vagnar, kläder etc & menar att de skulle aldrig handla ngt som någon annan har haft på sig?

  Är det bara jag som blir ledsen av denna som jag ser det agressivt cyniska attityd? Hur ska vi kunna få till en rättvis & jämlik värld då de rika ländernas invånare fortsatt anger ”shopping” som sin favorithobby?

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress