Till Startsidan

Om ekorrhjulets förmåga att fånga

22:e december 2007 av Fredrik

"Ekorrhjulet fångar oss därför att vi anstränger oss för att tjäna så mycket pengar att vi kan köpa saker vi egentligen inte vill ha och inte har tid att använda. Allt för att vi ska kunna upprätthålla en livsstil vi inte står ut med för att hålla skenet uppe inför grannar och vänner vi egentligen inte bryr oss om"
 
Utan att kategoriskt påstå att det är exakt så det förhåller sig, kan vi i vilket fall som helst konstatera att Kajsa Larsson Berglind uttrycket det så i boken Det finns ett hål i ekorrhjulet.

På engelska används begreppet rat-race istället för ekorrhjul. En engelskspråkig person påpekade att ”the problem with the rat-race is, that even if you win, you´re still a rat”.

Ekorrhjulet drivs sannolikt av kraftig konsumtionslängtan. Bakom sådan längtan finns antagligen andra djupare liggande faktorer. Kanske upplevd brist på bekvämlighet? Eller en önskan om att bli sedd, uppfattad som framgångsrik eller att man är "med"? Oavsett orsak så behöver vi mer pengar för att kunna konsumera mer och det kan vi få genom att jobba mer eller hitta ett mer välavlönat jobb. Många välbetalda jobb kräver dock en stor tidsinsats och om vi jobbar mer, går det också åt mer tid. Vi får då mindre tid till annat. Då kan det hända att vi försöker kompensera detta genom att köpa färdiglagad mat och hitta hushållsmaskiner och andra fiffiga redskap som spar tid åt oss i hemarbetet. Eller kanske vi (om vi tycker vi har råd) tar hjälp av så kallade hushållsnära tjänster. Detta kanske kostar mer pengar än vi gjorde av med innan vi började jobba mer för att kunna konsumera mer och som resultat fick mindre tid över och därför tvingades konsumera mer, jobba mer och få mindre tid som vi kompenserar via ökad konsumtion, som kräver mer pengar … Och så vidare runt i ekorrhjulet.1 Kommentar till “Om ekorrhjulets förmåga att fånga”
 1. 1

  Mia skriver:

  Det är en bra frågeställning: För vem lever jag egentligen mitt liv?
  När jag växte upp var ”vad ska grannarna säga?” nåt som låg mellan raderna familjedialogen.
  Grannarna kan också vara bekanta, innegänget, de vanliga, de normala, svenskarna, de hippa osv.
  När jag väljer ett enklare liv så provocerar jag rädslan att inte vara en del av det där ”gänget”. Dvs utesluten ur gemenskapen. Delvis därför att allt för många lever för lika liv. Äkta gemenskap bygger på mångfald, som bygger på individers olikheter OCH likheter.
  Vi är rädda för varann istället för att faktiskt dela livet med varann. Prova att berätta något sårbart om dig själv för någon och du får en varm respons. Vi väntar egentligen inte på nåt annat än att nån bryr sig om oss. De som inte gör det, kommer att göra det förr eller senare.
  Men det är DU som börjar.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress