Till Startsidan

Julklappstipset – get a goat

13:e december 2007 av Fredrik

Tips till dig som funderar över vad du ska hitta på för julklapp till någon som redan har allt som han eller hon behöver och som du därför tidigare gett rätt onyttiga saker – du kan ge en get.

En granne till en av Tidsverkstadens grundare fick en gång en tupp i julklapp av sin bror. Till tveksam glädje både för födelsadagsbarnet och närboende i det relativt olantliga grannskapet. Det gick inte många mornar innan fjäderfäet förpassades till mer passande omgivningar.

Finessen med att ge en get är att mottagaren slipper ha den i lägenheten eller på tomten. Geten ges istället till Getbanken Pakkam i Kerala, Indien.

Så här fungerar det
Getbanken Pakkam är en microkreditverksamhet som startades 2007 i samarbete med Pakkam Group Sweden . Den fungerar så att getter köps in med hjälp av svenska bidragsgivare. Den som vill ha en get sparar ett mindre belopp på ett sparkonto i den egna mikrokreditrörelsen. När man har fått geten ska man leverera de två första honkillingarna tillbaka till getbanken. Då får man tillbaka sitt sparkapital. Honkillingarna ges på samma sätt vidare till nya getägare. Getbanken Pakkam ger familjerna näringsrik mjölk för husbehov och pengar när avkomman säljs. Med tillräckligt många getter kan de boende i Pakkam eventuellt även starta vidareförädling av mjölken.

Om du vill ge en get i julklapp, sände ett mail till hultqvistbirgitta@hotmail.com och tala om vem du vill ge geten till och adressen till den personen.  Sätt sedan in 500:- på Nordeas bankkonto 4042 17 42921, betalningsmottagare Birgitta Hultqvist. Märk med ”Getbanken Pakkam” samt ditt namn och adress.

Betala in före 17 december så hinner den som ska få julklappen få sitt Certifikat före jul. Men, även efter jul är det en bra idé att ge bort getter. eller köpa en själv.

Pakkam – vad är det?
Pakkam är en by i delstaten Kerala i Indien. Många familjer i Pakkam är med i SPACE. SPACE är en kooperativ organisation som verkar för ekologisk odling för att stödja i första hand kvinnor och jordlösa att befria sig från långivares höga räntor samt för rättvis turism. SPACE grundades 2001 som en reaktion på att många bönder i Indien har blivit skuldsatta i så stor omfattning att enda utvägen de ser är att begå självmord. SPACE bedriver bl a en välfungerande mikrokreditrörelse. Rörelsen ger fattiga småbönder möjlighet att låna mindre belopp räntefritt.0 Kommentarer till “Julklappstipset – get a goat”
  1. Bli först att tycka till!
Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress