Till Startsidan

Utan ”de fyras gäng”

4:e november 2007 av Fredrik

En rätt vanlig småbarnsfamilj som flyttat från centrala staden till en lantlig tillvaro 5 mil ifrån, överväger att klara sig utan tidning, telefon, dator och TV-abonnemang i det nya hemmet. Skulle du kunna vara utan dessa fyra saker som för många moderna människor är självklara?

Ifrågasättandet för familjen i fråga underlättas av att de köpt ett gammalt hus utan bredband och i ett omåde där de analoga TV-sändningarna är nedsläckta. Den helt normala impulsen vore naturligtvis att
snabbt som ögat få de fyra “bekvämligheterna” på plats. Men, istället frågar de sig hur vardagen skulle se ut utan.

Det finns flera perspektiv på detta. Låt oss börja med det ekonomiska. Runt 15.000:- per år kan de fyra kosta, beroende på val av variant. Hur många timmars arbete, pendling och annat går det åt det att tjäna ihop detta? Låt oss gissa lågt på runt 170 timmar – d v s en månads arbete. Rent teoretisk skulle detta bortval kunna ge en ledig månad per år på pluskontot – bara ur ekonomisk synvinkel.

Sedan frigörs tid genom att minska tid till “de fyra”. Om familjen drar ned från ett ungerfärligt svenskt genomsnitt på 2,5 tim till en halvtimma, så får de två vuxna i familjen 2 tim var i hemmet per dag att använda till annat än tidning, TV, telefon och dator. Som till exempel att umgås, läsa, ta en promenad, lyssna på musik, ägna tid åt sitt barn, fixa extra omsorgsfullt lagad mat eller – för att optimera livskvaliteten – kombinera några av dessa.

Sammantaget skulle bortvalet av “de fyra” i så fall ge de vuxna i familjen 1.630 tim till annat. Per år. För denna familj är det rimligt eftersom de har ett litet barn, dator med bredband finns på jobbet, caféet har tidningen, mobilerna har svarare och den gamla TV:n, videon och DVD:n fungerar för att hyra film när den andan faller på…..

Fundering från TidsverkstadsTankar nr 15 20061 Kommentar till “Utan ”de fyras gäng””
 1. 1

  Mia skriver:

  Vi har levt utan tv i drygt ett år. Det är bland det bästa jag har gjort. Tv matade mig med bilder, flams och förenklade världsbilder. Nu är jag fri att välja hur jag vill uppleva mitt liv – och det är skönt att slippa minnet av de bilder jag aldrig ville se.
  Jag är frigjord från tv-soffan. Vill jag mysa med min man kan vi sitta i soffan och prata istället för att titta på samma flimrande bilder. Vi kan dessutom vara en hel kväll i köket, mysa i sovrummet. Och inte ens vara styrd av tiden – maten behöver vara klar till 20.00 för då börjar…
  Farmor blev mycket sorgsen när vi gjorde oss av med tvn, för henne var tvn ett tecken på att ”man är normal”. Det finns en frid i vårt vardagsrum nu som går att ta på.

  Mobilen är kvar, tidningen hänger löst (för dålig journalistik, förenklad världsbild och för många livstilsreportage. Dessutom dubbelmoral med debatt om klimatfrågor bredvid resereportage ”som ju varje normal människa är intresserad av”). Datorn är ett måste, när vi inte har någon arbetsplats utanför hemmet.

  Jag är 35 och har sett på tv och film och länge såg jag det mesta som fanns. Jag har fyllt min ranson. Jag är mätt. Nu ska jag leva istället.

Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress