Till Startsidan

Köpfri dag 24 november

5:e november 2007 av Fredrik

Den 24 november är årets köpfria dag – en dag då vi uppmanas till total konsumtions-fasta. Initiativet kommer ursprungligen från The Media Foundation i Vancouver, Canada och har spridit sig till 63 länder i den kommersialiserade världen.

Att det är just den 24 november kan förklaras med att detta datum är den inofficiella starten för julhandeln i världen. I USA och Canada firas "Buy Nothing Day" den 23 november eftersom just denna fredag normalt är en av de största shoppingdagarna på året där.

Syftet med dagen är flera. Från arrangörernas sida handlar det mycket om att peka på den orättvisa fördelningen av konsumtionen i världen och dessutom på hur konsumismen påverkar vår livskvalitet, hälsa och ork att engagera oss i saker som är större än vår egen lilla värld.

För oss här i Sverige gäller ju samma sak, men möjligen i lite mindre skala än så länge. Hur som helst kan det vara intressant att upptäcka hur medvetna och fast beslutade vi måste vara för att lyckas undvika att köpa något alls under 24 timmar. Denna upptäckt kan ju leda vidare till väsentliga reflektioner om hur vi konsumerar till vardags.0 Kommentarer till “Köpfri dag 24 november”
  1. Bli först att tycka till!
Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress