Till Startsidan

Hummer-kalas i Renton

14:e november 2007 av Fredrik

Vad skulle du göra om du vann sex miljoner dollar på Lotto? Brendan Thonton i Renton utanför Seattle, Washington, fick en ovanlig idé när han gjorde det.

Brendan är en runt genomsnittet miljöintresserad man i lägre medelåldern som hade tur på Lotto. Familjen gillade att resa och Brendan hade i alla år haft lite surt samvete för flygresorna till Grenada, Belize och Guadelope. Nu åkte de på semester i en hel månad till La Reunion – en ö utanför Madagaskar. Det var varmt och vackert, men något störde idyllen. Det var som en molande och dunkel känsla som började pulsera i Brendan. Efter några dagars oro förstod han att det var det dåliga miljösamvetet som började göra sig oförträngbart. Brendan fattade ett beslut om att betala tillbaka på sin miljöskud. De sex miljonerna dollar gav Brendan visst utrymme till avbetalning.

När semestern var över var familjen glad att komma hem till Renton igen. Nu skulle samvetsskulden börja krympa. Till att börja med så fattades beslut om total flygfasta i fem år (lätt att säga efter alla de resorna skulle man kunna tycka, men också: bättre sent än aldrig). Sedan köpte de lågernergivitvaror och installerade solfångare på det nya huset de köpt. Men detta var bara början.

Nästa avbetalningsbeslut kan vid första påseendet verka lite märkligt. De valde att köpa fyra bilar. Och inte vilka bilar som helst, de köpte fyra st begagnade Hummer av årsmodell 2006 – ingen miljöbil direkt. Istället bland det absolut det värsta man kan tänka sig i bilväg. För dig som inte är insatt i amerikanska muskler-men-ingen-hjärna-bilar kan vi berätta att Hummern från början hette HumVee och var ett militärt fordon som bkand annat användes i Gulfkriget. Historien säger att det var en annan muskelmogul, Arnold Schwarzenegger, som övertalade militären att göra en civil version av Hummern (Arnold själv har på senare år börjat utveckla den del av hjärnan som styr miljömedvetandet). En Hummer av modell H2 av 2008 års modell har en 6.2 liters V8:a på 393 hk, med en bränsleförbrukning på runt två liter per mil vid normal körning – vad det nu är för en Hummerförare och har ett nybilspris i Sverige från 665.000 kr och uppåt beroende av utrustning. Du kan bilda dig en egen uppfattning om Hummern på  www.hummer.com

Tillbaks till Brendan och hans familj. Hur kan någon vettig människa kalla detta ett hållbart beteende? Ja, men vänta ett tag. Du vet ju inte ännu vad Brendan gjorde med bilarna. Trodde du verkligen att han och familjen skulle köra omkring i dem? Nej, istället anlitade Brendan ett arbetslag från en lokal bilverkstad för ett udda uppdrag: att demontera och källsortera bilarna.

– Jag ser det som en slags defensiv miljöinvestering, säger Brendan Thonton. Alla amerikaner vet attt en Hummer har en extremt lång livstid och istället för att dessa koldoxidsprutande monster ska härja på vägarna i kanske 20-25 till, så plockar vi ner dem direkt och låter alla delar gå till återvinning.

Visst kan detta betraktas som kapitalförstöring, men när de nu ändå åkte omkring på vägarna så innebär demonteringen i alla fall att de inte kan bränna mer CO2. Och delarna gick inte till återanvändning – något som naturligtvis är bättre i normala fall. Brendans tilltag kan kanske jämföras med de som köper utsläppsrätter för att kompensera ett bultande semesterresesamvete.

Brendan fick också frågon om hur han kunde komma på denna i mångas ögon befängda tanke. Han svarade med hänsvisning till att den nya grannen var en osedvanligt osympatisk och kaxig växthuseffektsförnekare som stoltserar med sin Hummer och att skulle kännas lite kul att ge honom något att tänka på. Kanske inte världens mest ädla motiv, men det ledde i alla fall till att just de många hundra tusen liter bensin som skulle drivit dessa monsterbilar inte förbränns.

Dessvärre fick inte Brendans Hummer-kalas den uppmärksamhet han tänkt sig. Media visade sig helt ointresserade av att rapportera om denna för många uppenbarligen starkt provocernade händelse. Kanhända just därför. Vi har fått uppgift om Brendan genom personliga kontakter. Han heter egentligen något annat. Brendan och hans familj har nu flyttat från Renton (som egentligen också heter något annat, men också ligger utanför Seattle).

Vad tycker du om det Brendan gjorde?0 Kommentarer till “Hummer-kalas i Renton”
  1. Bli först att tycka till!
Skriv en kommentar

Föreningen Tidsverkstaden   Södra Larmgatan 6   •   411 16 Göteborg   •   e-post: info@tidsverkstaden.se
Copyright © 2019 Föreningen Tidsverkstaden  •  Om personuppgifter och Cookies  •  Webmaster  •   Credits  •   Powered by WordPress